VIJESTI

Efendija Husein Hodžić: Trebinje me ispunilo

Imenovan za imama u Tivtu u Crnoj Gori

Autor:A. NUHANOVIĆ

14.2.2016

Trebao sam Bosni, trebao sam Trebinju, istočnoj Hercegovini još, kaže Husein ef. Hodžić koji, ne svojom voljom, već 15 dana radi kao imam u Tivtu u Crnoj Gori, iako je skoro petnaestak godina bio glavni imam u Trebinju. 

Odluka o imenovanju iz grada kojem je dao skoro dvije decenije života teško mu je pala, no dodaje da je ponosan na svoja djela, za čijeg je rada i boravka u istočnoj Hercegovini sagrađeno deset džamija u Trebinji i dvije u Bileći. Nadležnost će, nakon što je imenovan na novu funkciju, imati u četiri općine, te će obnašati funkciju savjetnika reisa Crne Gore za međukonfesionalna i međunacionalna pitanja, a bit će i imam u Tivtu, gdje je već klanjao dvije džume.

obavjestenje

Odluka o imenovanju Islamske zajednice Crne Gore

- Ovo je izgon iz Trebinja od nekoliko lokalnih džematlija. Nema ih koliko jedna ruka ima prstiju. Oni su pokušali da mi imputiraju nekoliko grijehova. Mene je Trebinje ispunilo. Kada sam se tamo vratio, sve sam zatekao razrušeno, golo. Ništa imao nisam, vjerujte. Ali, nikad se nisam pokajao što sam došao u Trebinje i radio i dan i noć - kazao nam je ef. Hodžić, koji je bio simbol povratka u Trebinje. 

Inače, za 42 godine imamske službe šest godina radio je u Hrvatskoj kao imam u Gašincima, najvećem izbjegličkom kampu, gdje su tokom rata masovno dolazile izbjeglice iz BiH, a kasnije je otišao u Njemačku, koju je napustio zbog ljubavi prema BiH.

- U Njemačkoj sam imao džemat, boravak, a vratio sam se da radim, dam doprinos društvu, Islamskoj zajednici i ljudima. Ja sebe gore nisam prepoznao, vratio sam se na prvi konkurs koji sam vidio koji mi odgovara. Nije sve bogatstvo sjaj na Zapadu. U najvećem izbjegličkom centru prihvatio sam da radim, iako je 11 imama odbilo da ode. Ponosan sam na taj rad. Ne tražim da mi se daje nikakvo priznanje, tražim samo da me ne diraju, ali evo nisu me mogli pustiti na miru - istakao je ef. Hodžić. 

Težak novi početak 

Dodaje da mu je početak u Tivtu težak, kao i onaj kada se vratio u Trebinje, gdje neposredno poslije rata nije bilo nijedne džamije i kuće. 

- Vidim da je i ovaj početak težak. Dva imama ovdje tri do četiri mjeseca nisu primila plaću, nemaju. Ali organizirat će se sve. Žao mi je Trebinja, ali šta ću. Kad vas neko i dan i noć šikanira, nije se moglo više - kaže ef. Hodžić.