VIJESTI

ZUKIĆ: Važno je okrenuti se ka budućnosti

Generalni sekretar SDA na konferenciji političkih stranaka iz jugoistočne Evrope

Fena

14.2.2016

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić učestvuje na konferenciji političkih stranaka iz jugoistočne Evrope koja se održava u Beogradu od 12. do 14. februara u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Odnosi političkih partija na Balkanu i Evropi te njihova međusobna saradnja su, pored mnogih drugih, teme konferencije.

- Neiskrenost u odnosima na Balkanu je srazmjerna nepravednosti politika koje slijede, posebno u vezi sa uzrocima i posljedicama dešavanja na Balkanu krajem 20. i početkom 21. stoljeća. Nužna je relaksacija međunacionalnih i međudržavnih odnosa, kako bi se prevazišla napetost i sukobljenost, te unaprijedila iskrenost u dobrim namjerama - kazao je Zukić.

On vjeruje da bi umjesto stalnog vraćanja na početak, otvaranja velikih historijskih pitanja, redefinisanja društvenih i državnih ciljeva i interesa, mogli postaviti politiku u istinsku službu naroda u kojem će se prepoznavati sposobnost, znanje i vještine u ostvarivanju interesa građana i stabilizaciji društvenog razvoja.

- Time bi istovremeno učinili da se međustranački odnosi dovedu u fazu zdrave konkurencije zasnovane na međusobnom uvažavanju i razumjevanju te principima koji se podrazumijevaju u parlamentarnom i svakodnevnom demokratskom životu - istaknuo je.

ucesnici-konferencije

Zukić sa učesnicima konferencije

Zukić je pozvao regionalne političke aktere da u gradnji odnosa sa subjektima u Bosni i Hercegovini grade odnose koji će uvažavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao istinsko opredjeljenje i vlastiti cilj u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti.

- Moramo biti svjesni da je razvoj regionalne saradnje, a posebno na Balkanu, imperativ vanjske i sigurnosne politike EU kojom se inicira, podstiče, ohrabruje, motivira regionalna saradnja putem zajedničkih projekata, biletaralno i multilateralno. Važno je okrenuti se ka budućnosti - zaključio je Zukić.

Konferenciji, pored generalnog sekretara SDA, prisustvuju američki političar i nekadašnji guverner države Vermont - bivši kandidat za predsjedničku nominaciju demokratske stranke u SAD-u Howard Dean, te mnogi predstavnici iz Albanije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.