BIZNIS

AVAZ SAZNAJE Odobren izvoz 5.700 tona mesa u Tursku!

Iako su pojedine bh. kompanije kršile uvjete dogovora

E. HALIMIĆ

14.2.2016

Ekonomski savjetnik Ambasade Turske u BiH Sedat Jildiz (Yildiz) posjetio je Vanjskotrgovinsku komoru (VTK) BiH i obavijestio čelnike VTKBiH da je njegova zamlja donijela odluku da se Bosni i Hercegovini i u ovoj godini ponovo odobri izvoz svježeg mesa u Tursku od 5.700 tona. 

Potvrdio je to za “Avaz” predsjednik VTKBiH Bruno Bojić. 

Stigla kazna

Pojasnio je da je u zvaničnu posjetu s Jildizom primio i predstavnike Unije izvoznika turske regije Mediterana, koja broji 65.000 kompanija i učestvuje u 75 do 80 posto izvoza, ali i uvoza u Tursku. 

- Bosni i Hercegovini je u proteklim godinama odobravano po 15.000 tona za izvoz svježeg mesa na tursko tržište. No, BiH ne raspolaže kapacitetima za izvoz većim od 10.000 tona. Mi smo tražili da nam se u ovoj godini odobri izvoz 10.000 tona. No, zbog, kako mi je rekao Jildiz, problema koje smo imali sa pojedinim izvoznicima, a koji su na neki način blokirali izvoz, oni su nam dozvolili manji izvoz ove godine - pojasnio je Bojić.

Pojedini izvoznici iz BiH falsificirali su dokumente o starosti i porijeklu svježeg mesa koje su izvozili u Tursku.   

Tekstil i riba

- Ovakva odluka ne znači da u narednom periodu neće biti dopune količine izvoza, ali isključivo ako ne bude ponovnih zlonamjernih postupaka pri izvozu mesa. Ovom jednostranom odlukom data je mogućnost našim stočarima da razvijaju svoje kompanije i da plasiraju svoje proizvode na tursko tržište - naglasio je Bojić.  

On je kazao da su u delegaciji Unije izvoznika turske regije Mediterana bili predstavnici tekstila, izvoznici ribe i morskih plodova te predstavnici hemijske industrije. 

Nova radna mjesta

- Dogovoreno je da se u što kraćem roku ponovo sastanemo kako bismo prezentirali naše potencijale i resurse. Dogovorili smo i da im putem CEFTA-e 2006 dostavimo podatke o BiH kako bi oni mogli planirati investicije u našu zemlju. Predstavnici privrede Turske prvenstveno su zainteresirani za ulaganje u tekstilnu industriju i trenutno traže pet ili šest velikih industrijskih pogona sa po 5.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, što, u konačnici, može značiti otvaranje novih radnih mjesta u BiH - kaže Bojić.