VIJESTI

RAPA: Federalna vlada pokazala odgovornost

Reakcije na Nacrt zakona o PIO

M. Sm.

14.2.2016

Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koji je prekjučer utvrđen na sjednici Federalne vlade, u Savezu penzionera FBiH ocjenjuju dobrim i smatraju da će stabilizirati Zavod PIO/MIO. 

Kako nam je kazao Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza, najvažnije je to da je država, napokon, preuzela odgovornost za penzionere.

Bodovni sistem 

- Uz ograničenja za odlazak u prijevremenu penziju, nasljeđivanje porodične penzije i slično, uvodi se novi izračun penzija, a to je taj bodovni sistem, u okviru kojeg će penzija, uglavnom, zavisiti od dužine rada i uplaćenih doprinosa. Naravno, sve u skladu s prosječnom plaćom u toj godini u kojoj se ide u penziju, što smatramo pravednim i što će osigurati da svaki radnik može sebi izračunati penziju - naveo je Rapa. 

Napomenuvši da u Savezu još ne znaju šta je sve usvojeno od njihovih primjedbi koje su se odnosile na prednacrt zakona, Rapa je podvukao kako su tražili da se obavi preračun svih penzija i da svako, kazao je, dobije penziju na osnovu bodovnog sistema, odnosno da penzija ovisi isključivo o dužini rada i uplaćenih doprinosa. 

5452a8e1-ce18-427c-b811-79c4b0765237-mehmedalija-rapa-an

Rapa: Vraćeno povjerenje

- Posebno je upitno to da je sada prosječna penzija od 42 do 44 posto od prosječne plaće, a novim zakonom predviđeno je da to bude 69 posto. Smatramo da se to treba izravnati. Ali, ovaj zakon pokazuje da je Vlada sada odgovorna i da će penzioneri daleko biti sigurniji u svoju penziju, u vrijeme i iznos isplate, tako da bi trebalo biti vraćeno i povjerenje u Zavod PIO/MIO, koje je bilo poljuljano - ustvrdio je Rapa.

Redovna isplata

Sličnog je mišljenja i predsjednik Saveza umirovljenika Ivo Kožul, koji kaže da je pohvalno to što Nacrt zakona predviđa da Vlada dopunjava nedostajuća sredstva u Zavodu, tako da isplata penzija ne bi trebala biti dovedena u pitanje.

- Ovaj zakon vodi ka stabilnosti Zavoda i to je pomak - ocijenio je Kožul.

Kožul: Plaće neće rasti 

- Nismo zadovoljni time što se vrši usuglašavanje prosječnih mirovina s rastom prosječnih plaća. Jer, sve bi to bilo dobro da polazimo od normalnih mirovina, dok s druge strane plaće ne rastu, pa tako neće ni mirovine - ističe Kožul.