VIJESTI

NERMIN DŽINDIĆ: Počela realizacija kapitalnih energetskih projekata!

Federalni ministar energije za "Avaz"

A. DUČIĆ

14.2.2016

Federalni ministar energije industrije i rudarstva Nermin Džindić (SBB) u razgovoru za "Avaz" ocijenio je izmjene Zakona o dugu FBiH, usvojene na sjednici Federalne vlade, a kojim se omogućava izdavanje garancija za finansiranje kapitalnih projekata poput bloka 1 TE Banovići, te bloka 7 TE Tuzla, od iznimne važnosti za investicije u energetski sektor FBiH. 

Dvije i po milijarde 

U najkraćem, ističe Džindić, bez izmjena ovog zakona ne bi moglo doći do realizacija kapitalnih energetskih projekata u FBiH, a samo navedena dva bloka nose vrijednosti od blizu dvije i po milijarde KM.

- Kada je riječ o pregovorima s kineskim investitorima o TE Banovići, sada smo dobili vjetar u leđa da uspješno završimo ovaj posao. Vrijednost tog projekta je blizu milijardu KM - kazao je Džindić.

Govoreći o pregovorima u vezi s izgradnjom još većeg bloka, a to je TE Tuzla, vrijednosti milijardu i po KM, Džindić kaže da su sa kineskim partnerom, konzorcijem "Gezhouba Group Company Limited" imali iscrpne razgovore, te da 28. februara istječe rok za dogovor.

- Vidjet ćemo hoćemo li riješiti preostala otvorena pitanja. Mi imamo opciju da u martu tražimo novog partnera. Dakle, sigurno nećemo dopustiti ucjene niti čekati. Ovo je ozbiljan projekt - kazao je Džindić.

Izgradnja vjetroparkova

Ocijenivši pozitivnim činjenicu da izgradnja još jednog kapitalnog projekta, HE Vranduk, ide planiranim tokom, Džindić je za naš list najavio da će uskoro krenuti pripreme za izgradnje vjetroparkova Podveležje, Debelo brdo, Jelovača i Mesihovina.

- Ministarstvo sada, nakon odobrenja Parlamenta, ima zakonsku osnovu za izdavanje energetske saglasnosti kompanijama koje su podnijele zahtjeve za izgradnju. Dvije kompanije već imaju spremne investicije, te projekte za gradnju - istakao je Džindić.

On je ocijenio da sve navedene informacije, a koje su rezultat intenzivnog rada njegovog ministarstva i Vlade, dovoljno govore o početku energetskog buma koji je u prošloj godini najavljivan.

- Ali, moramo reći da nije sve do federalnog nivoa, dosta se veže i za državu, pogotovo kada je riječ o ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici. Potrebno je, naime, na entitetskom i državnom nivou u narednom periodu donijeti zakone o električnoj energiji te o plinu - kazao je Džindić.

Uprkos montiranom procesu protiv Radončića, ministri iz SBB-a maksimalno rade za državu

Džindić je za naš list prokomentirao i rad Vlade, odnosno ministara SBB-a, u novonastalim okolnostima nakon pritvaranja lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

- Uprkos svim ovim dešavanjima i montiranom procesu protiv našeg predsjednika, ministri ispred SBB-a su maksimalno kooperativni i rade da ova zemlja konačno izađe iz ekonomske blokade u kojoj se nalazi. Svi naši ministri veoma su angažirani, predlažu reformske zakone i evropska rješenja - kazao je Džindić.