VIJESTI

CORMACK: Pravosuđe treba raditi bez političkog utjecaja i na najvišem profesionalnom nivou

Poruke ambasadorice SAD, za banjalučki list

S. D.

14.2.2016

Morin Kormak (Maureen Cormack), ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u intervjuu za banjalučki “Glas Srpske“ govorila je o evropskoj perspektivi BiH te istakla da je unutar naše zemlje potreban vrlo čvrst dogovor i opredjeljenje da se mnogo radi kako bi se napredovalo na tom putu. 

- Ukoliko u narednih pet godina budu provođene reforme, može se očekivati privredni rast i ogroman napredak. Drugi izbor je vraćanje u prošlost i podjele - rekla je Kormak. 

Crna lista

Odgovarajući na upit jesu li tačne špekulacije da SAD kreiraju tzv. crnu listu na kojoj će se naći političari koji su pod sumnjom da su umiješani u korupciju, Kormak se osvrnula na svoje izjave objavljene u decembru prošle godine.

- Ta izjava je izvučena iz konteksta. Onim što sam rekla u decembru prošle godine tokom sedmice borbe protiv korupcije pokušala sam apelirati na ljude da se uključe u borbu protiv korupcije. Rekla sam da bih voljela da postoji lista od deset ljudi čiji su slučajevi zbog kršenja zakona procesuirani kroz pravosudni sistem, ali niko nije procesuiran. Nisam ja ta koja treba da odluči ko će biti na toj listi i na policiji i tužilaštvu je da rade taj posao - kazala je ambasadorica SAD u BiH. 

Ambasadorica Kormak odgovorila je i na pitanje ima li BiH problem s nezavisnošću pravosuđa s obzirom na to da je proteklih godina bilo hapšenja i istraga protiv političkih zvaničnika, ali gotovo nijedan slučaj političke korupcije nije okončan osuđujućom presudom.

- Kroz naše programe koje provodimo putem USAID-a i Ministarstva pravde pokušavamo da radimo sa svim nivoima vlasti da bismo pomogli institucionalnu izgradnju i da bi se pravosuđe moglo na pravi način nositi s tim problemom. Prije nekoliko sedmica sam pokrenula program u kojem USAID radi sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH kao partnerom. Oni su radili sa tužilaštvima i sudovima da bi oni sami identificirali svoje unutrašnje slabosti i probleme - kazala je Kormak. 

Nezavisno i samostalno

Prokomentirala je i pitanje novinara o “izjavama dva od tri člana Predsjedništva BiH i velikog broja drugih zvaničnika koji su poslije hapšenja Fahrudina Radončića otvoreno poručili da ne vjeruju u nepristrasnost pravosudnih institucija i da ne isključuju politički utjecaj na njih”. 

- Pravosuđu treba omogućiti da svoj posao obavlja nezavisno i samostalno. Ono treba da bude fokusirano na provođenje zakona i da radi bez političkog utjecaja i na najvišem profesionalnom nivou - poručila je Kormak.

Izmjene Krivičnog zakona BiH donijele dobre rezultate u borbi protiv terorizma 

Ambasadorica SAD u BiH naglasila je i da je u borbi protiv terorizma partnerstvo sa BiH veoma važno i da naša zemlja apsolutno može očekivati podršku SAD. Posebno je istakla važnost što je u BiH došlo do izmjena Krivičnog zakona koje su omogućile efikasnije rezultate u toj borbi. Podsjetimo, te zakonske izmjene donesene su na inicijativu i uz ogromno zalaganje tadašnjeg državnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. 

- Cijeli svijet, uključujući i područje Balkana, ima problem s ratnicima koji odlaze na strana ratišta. Izmjene Krivičnog zakona BiH donijele su dobre rezultate u borbi protiv terorizma i sprečavanju odlaska boraca na strana ratišta. Tim Ambasade SAD u BiH koji se bavi sigurnosnim pitanjima ima odličnu saradnju sa svim institucijama u BiH koje se bave tim poslovima. Ključna je prevencija problema i ono što posljednjih mjeseci radi Islamska zajednica BiH je veoma dobro, a posebno njihov rad s mladim ljudima, koje žele da uvjere da ne treba da postaju borci na stranim ratištima - kazala je Kormak. 

Izrazila je očekivanje i da će pravosuđe u BiH na puno efikasniji način rješavati predmete ratnih zločina, te da SAD s ostalim međunarodnim partnerima nastoji pomoći pravosuđu u ojačavanju kapaciteta i povećanju te efikasnosti. 

- Za proces pomirenja je važno da porodice žrtava vide da se radi na tim slučajevima i da oni budu dovedeni do kraja - zaključila je Kormak.