VIJESTI

ORIĆ: Posebno me obradovala vijest da više nisam na američkoj crnoj listi

REAKCIJE Srebrenički komandant za "Dnevni avaz o pisanju medija

A. HADŽIĆ

14.2.2016

Nakon što je američki Ured za kontrolu vanjskih sredstava pri ministarstvu finansija SAD objavio novu listu fizičkih i pravnih lica kojima je zabranjen ulaz u tu zemlju, ali i poslovanje s Amerikom, Radio Slobodna Evropa piše da su s liste skinuti i penzionisani hrvatski general Ante Gotovina i ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić, koji su tu dospjeli nakon što su optuženi za ratni zločin u Hagu.

Pravosnažno oslobođen

Naser Orić u jučerašnjoj izjavi za “Dnevni avaz” potvrdio je kako je još prije dvije godine skinut s američke crne liste na kojoj se našao nakon što je protiv njega podignuta haška optužnica. 

- Znam da je moja odbrana vodila postupak i da sam 2014. godine skinut s crne liste skupa s Antom Gotovinom i Mirkom Šarovićem. O tome sam tada putem advokata i zvanično obaviješten. Nakon što je Tribunal donio presudu da nisam kriv, iskreno bilo mi je veoma stalo da budem skinut sa te liste. Svakome ko ima i mrvu obraza nije svejedno kad se nađe na jednom takvom spisku. Bio sam posebno obradovan viješću da me više tamo nema - kazao nam je Orić. 

vasvija-vidovic

Vidović: Podnijela akt američkim vlastima

Advokatica Vasvija Vidović, vođa haške odbrane Nasera Orića, potvrdila je za naš list kako je odbrana, nakon što je Orić pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin, angažiranjem američkih advokata, podnijela akt za njegovo skidanje s američke crne liste. 

Zvaničan dopis

- Nakon provedenog postupka mi smo i zvaničnim dopisom obaviješteni da je Orić skinut s američke crne liste - kazala nam je jučer Vidović.

Inače, na najnovijoj, ažuriranoj listi Ureda za kontrolu vanjskih sredstava pri ministarstvu finansija SAD uglavnom se i dalje nalaze odranije poznata imena, mahom optuženici i osuđenici za ratni zločin, ali i neki od članova njihovih porodica.

Osobe i organizacije pod zabranama iz BiH 

Kao što je “Avaz” jučer objavio, na crnoj listi su osobe i organizacije, osumnjičene, optužene, presuđene ili se dovode u vezu s ratnim zločinima, kriminalom i terorizmom. 

sonja-karadzic

Sonja Karadžić: I cijeli SDS na listi

 slučaju ratnog zločinca Radovana Karadžića na listi kojom je zabranjena svaka poslovna transakcija, ali i ulazak u SAD, nalazi se i njegova kćerka, inače zastupnica SDS-a u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Sonja Karadžić- Jovićević, zatim sin Aleksandar Saša Karadžić, supruga Ljiljana Zelen-Karadžić, brat Luka Karadžić, ali i kompletna Srpska demokratska stranka (SDS). Na ovoj listi su i Milovan Cicko Bjelica i Ravnogorski četnički pokret te organizacija “Al Furkan”.

nusret-imamovic16

 Imamović: Otišao ratovati u Siriju

Mjesto na crnoj listi “specijalno označenih nacija”, između ostalih, zadržali su Bakir Alispahić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, ali i njegov prijeratni kolega, policajac Momčilo Mandić, koji je poziciju ministra u Vladi RS zamijenio karijerom biznismena koja ga je i dovela u poziciju da mu se sudi za kriminal. I njegova kompanija “Manco” je također pod zabranom te SAD i njeni državljani ne mogu poslovati s njim.

bakir-alispahic666

Alispahić: Bivši ministar policije

Na listi je i Nusret Imamović, selefijski vođa iz BiH koji je otišao ratovati u Siriju.  

U SAD ne mogu ići, ali ni poslovati ni oni koji su odslužili zatvorske kazne u Hagu, poput Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika. Na listi su i Ratko Mladić, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Stanko Sopta, Dragan Spasojević, Milomir Stakić, Radovan Stanković, Novak Stepanović, Jovan Đogo, Dragan i Drago Nikolić...