LIFESTYLE

ŠTA JE LJUBAV: Alat za pobjedu straha, okrutni trik prirode ili traženje smisla?

Naučni osvrt

Autor:(Dž. Č.)

14.2.2016

Ukoliko ljubav ima smisao, nauka ga posmatra na jedan način, dok filozofija, očekivano, ima drugačiji pogled na stvar. 

Profesor filozofije sa Univerziteta u Kolumbiji Skaj Kliri izložio je u novom TED-Ed videu nekoliko osnovnih ideja o smislu ljubavi, koje i danas imaju svoje zagovornike, prenose mediji.

Prva je ona Platonova, vjerovatno najbajkovitija, koja ilustruje ideju da je ljubav zapravo "ponovni pronalazak" izgubljenog dela duše i tela. 

Njemački filozof Artur Šopenhauer bio je bliži biološkom objašnjenju koje na neki način podupire i teorija evolucije. On je smatrao da je ljubav zapravo samo okrutni trik prirode koji nas nagoni na seks i odgoj dece. 

Britanski filozof Bertrand Rasel je smatrao da ljubav predstavlja bijeg iz svakodnevne usamljenosti. Prema njemu, ljubav je alat kojim ljudi pobjeđuju strah od okrutnog svijeta. 

Buda je smatrao da romantična ljubav nije ništa drugo osim patnje koja nas dovodi u zabludu. Kako bi se riješili patnje koju ljubav donosi, predložio je put ka nirvani koji bi nas doveo do potpunog mira i bezuslovnog saosećanja sa svijetom. 

Francuska filozofkinja Simon de Bovoar predložila je možda i najvedriju definiciju ljubavi. One je smatrala da je ljubav manifestacija želje da se povežemo sa drugom osobom sa kojom onda nalazimo životni smisao. S druge strane, de Bovoar je smatrala da pretjerana ljubav koja vodi ka destrukciji mora da bude zamijenjena autentičnom ljubavlju, baziranom na prijateljstvu.