LIFESTYLE

PRAZNIK LJUBAVI Dan za osmijehe, sreću, pažnju i zaljubljene

Sretno Valentinovo

M. KUNARAC

14.2.2016

Nema ljepših i prirodnijih osjećaja čovjeku od ljubavi, pripadanja i bliskosti. Ljubav je posebna i složena emocija koju čine radost, oduševljenje, uzbuđenje, polet, sreća, optimizam, psihička i fizička snaga i samopouzdanje. Iz ljubavi mnogi su spremni činiti razne simpatične ludosti za partnera, savladati skoro sve prepreke, biti vjerni do kraja života.

Sastavni dio ljubavi su romantika, znaci pažnje, poštovanje i povjerenje, a mnogi zaljubljeni širom svijeta za najromantičniji dan u godini smatraju da je upravo 14. februar, Dan ljubavi ili Valentinovo. Tradicija ovog praznika ljubavi seže u daleku prošlost, ali je posljednjih godina postao sve popularniji i sve slavljeniji.

Sveti Valentin

Postoje različite priče koje objašnjavaju početak slavljenja Valentinova, međutim najpoznatija u našim krajevima je ona o Rimskom svećeniku koji je mučen zbog svojih propovijedi i ubijen zbog zato što je vjenčao kršćane.

Danas poznat kao sveti Valentin je živio i bio svećenik u Rimu u doba cara Klaudija II. On je propovjedao kršćanstvo i govorio o Isusu Hristu što nije bilo po volji rimskog cara, jer druge vjere nisu bile dopuštene te je značilo poricanje rimskih bogova i protivenje službenoj vjeri carstva. To je bio jedan od razloga zašto je Valentin živio u skobu sa zakonom.

valentinovo-1

Najprirodnija emocija je ljubav

U vrijeme Klaudija II su se u Rimskom carstvu vodili mnogi ratovi. Osim vojnika su za potrebe ratova bili regrutirani i svi mladi muškarci iz redova plemstva i viših staleža. Car nije želio da se mladi vojnici vjenčaju zato što je smatrao da oni već oženjeni ne žele ići u rat zbog svojih porodica, a za one koji su već bili u ratu da su se pokazali puno lošijim vojnicima od onih neoženjenih.

Valentin, osim što je propovijedao kršćansku vjeru, je i u tajnosti vjenčao sve kršćanske parove koji su to željeli i zbog toga postao zaštitnik zaljubljenih. Godine 269 - te, Valentin je uhapšen i odveden caru. Zanimljivo je to što je Klaudije II pokušao uvjeriti Valentina da prihvati njihovu vjeru što je Valentin odbio i pokušao cara preobratiti na kršćanstvo.

Prvo je mučen, a onda i konačno smaknut 14. februara 269. godine. Kratko nakon toga je kršćanstvo proglašeno slobodnom vjerom u Rimskom carstvu, a narod je proglasio Valentina svecem. Sve do 1969. godine se dan svetog Valentina na 14. februara slavio kao spomen. Nakon toga je postao neobavezan spomendan koji se i danas slavi širom svijeta.

Pokažite svoju ljubav

U 21. vijeku počela je i veća komercijalizacija Valentinova, ali ljubav se pokazuje na jednostavne načine, ne samo ovog, nego i svakog drugog dana u godini.

Pokažite partneru da ste srećni što je uz vas i što ga imate. Romantika ne mora biti komplikovana, niti se iskazivati skupim poklonima, naprotiv, ona se krije u sitnicama koje samo treba na pravi način iskoristiti i uživati u zajedničkim trenucima.

valentinesdaytree

Volite svaki dan i uvijek ćete biti srećni

Kada su u pitanju ljubavne veze, nema ni jednostavnog ni univerzalnog recepta za savršenu. Ali uspješnu vezu moguće je ostvariti uz povjerenje, malo više pažnje i osluškivanja potreba, kako partnerovih tako i svojih.

Ljubav, kao posebna emocija, čini nas boljim ljudima i to je jedna od najvećih životnih vrijednosti. Kako je naš poznati pisac Meša Selimović rekao "čovjek bez ljubavi uvijek je na gubitku", zato volite iskreno, bezuvjetno i cijelim srcem.

Sretno Valentinovo želi vam ekipa "Avazovog" portala !!!