LIFESTYLE

APPLE PONOVO NA UDARU Kalifornijski gigant prekopirao 3D Touch tehnologiju od Huweia?!

Povreda korištenja patenta

Autor:(Dž. Č.)

14.2.2016

Kada je prošle godine u septembru predstavljena nova generacija iPhonea, najveći novitet vezan za samo korištenje uređaja bila je 3D Touch tehnologija koja je bila ključ uspjeha i osnova rekordnih brojki vezanih za prodaju. 

Riječ je o tehnologiji koja se zasniva na senzorima smještenim ispod ekrana iPhone 6S modela, a nudi "dublje" korisničko iskustvo upravljanja aplikacijama, bazirano na jačini pritiska na ekran uređaja, prenosi Zimo.

Iako se na prvi mah činilo da je Apple predstavio nešto revolucionarno, čini se da je ovaj kalifornijski div "pokupio kajmak" ekipe koja je ovu tehnologiju razvijala godinama ranije. 

Zapravo, prvi smartfon koji koristi sličan sistem predstavljen je tek mjesec dana pre Appleovih novih flegšip telefona, a radi se o Huaweijevom modelu naziva Mate S koji nije uspio da se proslavi zbog ograničenja u dostupnosti. 

Kao što to uvijek biva, Appleovu idilu u distribuiranju novih iPhoneova uvijek mora da omete neka tužba od strane konkurenata kojima se ne sviđa njihova dominacija na tržištu, pa je tako američka kompanija Immersion podnijela sudsku tužbu zbog povrede patentnih prava.

Za sada još nema reakcije od strane Applea.