GLOBUS

BORBA PROTIV ISIL-a: Saudijska Arabija poslala avion u tursku vojnu bazu

Nisu poslate kopnene trupe u Indžirlik

Agencije

14.2.2016

Saudijska Arabija je potvrdila da je poslala svoj avion u zračnu vojnu bazu Indžirlik članice NATO-a Turske u cilju borbe protiv militanata takozvane Islamske države (ISIL), prenose agencije.

Savetnik saudijskog ministra odbrane, brigadni general Ahmed al-Asiri je kasno sinoć za televizijsku stanicu Al Arabija izjavio da je Saudijska Arabija posvećena intenziviranju borbe protiv ISIL-a i da je slanje aviona u Tursku dio tih napora, prenio je Rojters.

Al-Asiri je dodao da je trenutno prisustvo njegove zemlje u bazi Indžirlik ograničeno na jedan avion i da nisu poslate kopnene trupe.

On je na pitanje novinara da li su u Indžirlik takođe poslati vojnici odgovorio: "Sve što je poslato je avion koji pripada vojsci Saudijske Arabije."

Zvanični Rijad je proteklih sedmica ponovo počeo da učestvuje u vazdušnim udarima protiv ISIL-a, a američki ministar odbrane Eš Karter je u četvrtak pozdravio obećanje saudijskih vlasti da će povećati svoju ulogu u udarima protiv džihadista.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je jučer izjavio da je Saudijska Arabija izvršila inspekciju njihove zračne vojne baze, u sklopu priprema za slanje aviona.