GLOBUS

HUBER: Asadu je došao kraj, treba ga ukloniti silom!

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije poručio

Autor:(D. K.)

13.2.2016

Ako mirovni procesi o Siriji propadnu, Bašar al-Asad bi trebalo da bude "uklonjen silom", rekao je ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Huber.

- Vjerujem da je Asad slab i da mu je došao kraj - rekao je on za CNN.

Kako je on naveo, Saudijska Arabija je spremna da pošalje kopnene trupe u Siriju, ali samo kao dio koalicije sa SAD.

- Nema sumnje, Asad će otići. Ili će otići političkim procesom ili silom. Mi ćemo uraditi sve što možemo da taj politički progres uspije. Ali, ako ne uspije, to će biti zbog sirijskog režima i njegovih saveznika. A onda jedna stvar postaje jasna, da ne postoji drugi način nego Asada ukloniti silom - naglasio je ovaj ministar.

Huber je pregovore u Minhenu nazvao veoma važnim. On je naveo da saudijske trupe neće ići same u Siriju.

- Mogu da kažem da postoji ozbiljna diskusija o slanju kopnenih trupa u Siriju zato što mora da postoji mogućnost zauzimanja kopnene teritorije, ono što se ne može uraditi iz vazduha. Kažemo da ćemo sarađivati sa SAD, a koalicija treba da odluči da li da pošaljemo trupe - rekao je Huber.

Upitan da li SAD čine dovoljno da se spriječe sukobi u Siriji, Huber je naveo da "igraju određenu ulogu", a da je na Americi da odluči da li je to dovoljno.

- Iz moje perspektive nijedna država, uključujući i Saudijsku Arabiju, ne može da igra dovoljno veliku ulogu - mišljenja je on.

Prokomentarisao je i to da li bi slanje trupa u Siriju moglo da pogorša odnose Saudijske Arabije i Irana.

- Uvijek smo govorili da želimo dobre odnose sa Iranom. Vjerujemo da dvije zemlje mogu da budu dva važna igrača koja bi donijela mir u region - ocijenio je Huber.