LIFESTYLE

Telefon Robin obećava mnogo, ali teško će se do njega doći

Smartphone digao veliku prašinu

(Al. Ti.)

13.2.2016

Nextbit, startup iz San Francisca koji je digao prašinu na platformi Kickstarter obećanjem da će njihov pametni telefon imati pristup 100 GB memorije u cloudu, otvoriće online prodaju sljedeće sedmice.

Međutim, ako namjeravate da kupite jedan primjerak, treba vam mnogo sreće – u prodaji će se naći tek tri do šest hiljada telefona. Poređenja radi, Apple je prodao 13 miliona iPhone 6S i 6S Plus u prva tri dana.

Pokretanje internet prodaje i brenda Robin vrhunac je Nexbitovog putovanja netipičnog za proizvođače telefona. Umjesto preko mobilnih providera, od kojih većina ljudi kupuje telefone, ili otvaranja radnje, Nexbit je odlučio da se osloni na kampanju na platformi za zajedničko finansiranje. Prikupili su gotovo tri puta više od inicijalno traženih pola miliona dolara, zaustavivši se na 1,3 miliona. Isporuka prvih uređaja Robin ljudima koji su podržali projekat na Kickstarteru trebalo bi da počne ovih dana, a prodaja online sjledećeg četvrtka. Uz smartfon, u ponudi će biti tri futrole kao i zaštita ekrana i posebni kablovi za napajanje (USB Type-C).

Ako rasprodaju prvu seriju, što je vrlo vjerovatno, iz Nexbita obećavaju da će na vrijeme obavijestiti javnost kada stiže sljedeća tura.

Mike Chen, Scott Kroill i Tom Moss, osnivači Nexbita nisu anonimusi. Moss i Chen su nekada bili prvotimci Androida u Googleu, dok je Kroill bio odgovoran za hvaljeni HTC smartphone One.

Prema najavama, Robin neće ići u prodaju putem telekom operatora, ali su u toku pregovori s drugim web prodavnicama, kako bi se telefon našao u njihovoj ponudi.

Očekuju da će kraj ove godine dočekati s profitom.