BIH

Mladoj Bosanki evropsko nebo postalo novi dom

Kako je studentica hemije Emira Hadžijusufović iz Gornjeg Vakufa postala stjuardesa

A. VREBAC

13.2.2016

Emira Hadžijusufović (25) iz Gornjeg Vakufa studentica je Odsjeka za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a zbog teške finansijske situacije tokom studiranja, kako kaže, morala je raditi različite honorarne poslove i stalno je bila u potrazi za poslom. Tako je, prelistavajući oglase, našla zanimljivu ponudu.

Može uštedjeti 

- Na internetu sam vidjela zanimljiv oglas za posao stjuardese. Nisam ni slutila da će mi jedan klik drastično promijeniti život - od mazanja paštete na jučerašnji hljeb u Studentskom domu u Nedžarićima do savršenog doručka u hotelu s pet zvjezdica - priča Hadžijusufović.

Ona već šest mjeseci radi u jednoj grčkoj aviokompaniji i, kako kaže, svakim danom sve više voli taj poziv. 

- Plaća je dobra i mogu dosta uštedjeti. Život stjuardese je na neki način glamurozan, ali i težak. Ili spavaš u najudobnijem krevetu na svijetu ili ne spavaš uopće - govori Hadžijusufović.

Ističe da ima veliku podršku sugrađana iz Gornjeg Vakufa koji, kako kaže, kada dođe u rodni grad, rado slušaju njene nove doživljaje i anegdote.

- Moja baza je smještena u Parizu, a evropsko nebo mi je postalo novi dom. Zaista je zanimljivo kad si jedan dan u Lionu, drugi na nekom od Kanarskih otoka, u Londonu ili Erbilu - ističe ova mlada Bosanka.

emira-hadzijusufovic

Hadžijusufović: Najviše mi se dopada Pariz

Šarolik raspored

Raspored letenja je šarolik i uglavnom se svodi na to da se dan radi, a dan odmara.

- Grad koji mi se najviše dopada je Pariz, to je moj novi dom na ugovorom određeni period. U budućnosti bih voljela da se skrasim, a velika želja mi je da nađem posao u svojoj struci. No, prije toga ću još malo uživati u blagodatima ovog posla - poručila je Hadžijusufović.

Lijepo je čuti da neko govori bosanski

- Svaki dan u avionu nosi neke zanimljivosti. Tako sam na krcatom letu iz Kazablanke za Pariz, usred gužve s putnicima i ogromnim torbama, počela izgovarati sitne psovke na bosanskom jeziku. Odjednom se iz mase javila gospođa, kasnije sam saznala da je iz Vareša, i rekla mi: "Samo lagano!". Nakon mjesec pričanja engleskog, sporazumijevanja na francuskom i slušanja radnih kolegica koje govore grčki ili švedski, bila sam presretna što me je neko razumio - priča Hadžijusufović.