GLOBUS

Predsjednica Brazila uvjerava da virus zika neće ugroziti Olimpijske igre

Od početka godine zaraženo 1,5 miliona ljudi

Fena

13.2.2016

Epidemija virusa zika u Brazilu neće ugroziti održavanje Olimpijskih igara planiranih u augustu, izjavila je danas predsjednica Brazila Dilma Rousseff.

- Ova situacija ne ugrožava Olimpijske igre. Sigurni smo da ćemo do početka Igara imati značajnog uspjeha u iskorjenjivanju tigrastih komaraca, koji prenose virus zika - rekla je ona, prenijela je agencija AFP.

Ljetnje olimpijske igre, koje će biti održane u Rio de Žaneiru od 5. do 21. augusta, privući će veliki broj sportista i gledalaca iz čitavog svijeta.

Rousseff se danas obratila novinarima nakon što je posjetila dva domaćinstva u predgrađu Rio de Žaneira, u sklopu nacionalne kampanje za sprečavanje širenja zike.

Oko 220.000 brazilskih vojnika je danas u čitavoj zemlji od kuće do kuće dijelilo letke u kojima se navode načini širenja zike, kao i njenog sprečavanja.

Iako kod većine ljudi izaziva tek blaže simptome, zika se povezuje sa značajnim rastom broja dece koja se rađaju sa mikrocefalijom, a čije su majke tokom trudnoće bile zaražene virusom zika.

Upozoravajući da su trudnice posebno izložene opasnosti, Rousseff je izjavila da "ovaj rat zavisi od nas. Vlada je na čelu tih napora, ali mi ne možemo sami da dobijemo rat. Potrebno je da se uključe svi".

U Brazilu je od početka 2015. godine zikom zaraženo 1,5 miliona ljudi, prenosi Tanjug.