LIFESTYLE

PRVA U SVIJETU: U Holandiji osnovana banka izmeta!

Ljekari smatraju kako će im ovo biti od velike pomoći

(Al. Ti.)

13.2.2016

U Holandiji je osnovana banka izmeta kako bi se olakšale transplantacije zdrave bakterijske flore i pomoglo pacijentima s hroničnim bolestima crijeva, objasnio je profesor univerziteta koji je pokrenuo taj projekt, prenosi AFP.

"Naša 'banka kakice' olakšat će doktorima i bolnicama u zemlji transplantacije zdrave bakterijske flore", objasnio je Ed Kujiper, profesor mikrobiologije na univerzitetu u Leidenu, na zapadu Holandije.

Ovaj univerzitet je osnovao holandsku banku izmeta, koja će skupljati, obrađivati i distribuirati sve što je potrebno za presađivanje flore.

"Ta procedura je često i jedino rješenje za osobe koje pate od hronične infekcije crijeva i imaju Clostridiu difficile, bakteriju koja se nekada razvija nakon liječenja antibioticima", kaže Kujiper.

Neki antibiotici uništavaju normalnu crijevnu floru, što toj bakteriji omogućuje širenje, kaže pofesor. Presađivanje crijevne flore omogućuje transplantaciju zdrave bakterijske flore koja se širi crijevima.

U Holandiji se godišnje bilježi oko 3000 slučajeva, prema podacima tog univerziteta. Oko pet posto tih slučajeva postaju hronična stanja. U toj zemlji se svakog mjeseca obavi između 3 i 4 presađivanja crijevne flore.

U nekim slučajevima infekcija može biti smrtonosna nakon teških proljeva, upale debelog crijeva i puknuća crijeva.

Donatori moraju biti zdravi, ni predebeli, ni premršavi i imati dobru crijevnu floru, objašnjava Kujiper. Njihovi prilozi se ne plaćaju i ostaju anonimni.

Ta banka izmeta trebala bi omogućiti naučna istraživanja npr. Crohnove bolesti.

Profesor žali što davanje izmeta još nije dobro prihvaćeno kao davanje krvi i dodaje da je to pitanje navike.