VIJESTI

Slobodanu Pavloviću određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH donio odluku

Redakcija

13.2.2016

18:57 Sud BiH donio je večeras odluku da Slobodanu Pavloviću, vlasniku kompanije "Slobomir" i ostalim osobama odredi pritvor u trajanju od 30 dana. Pritvor je određen i za Petra Lazića, Ljiljanu Garić i Blagu Blagojevića.

Prema saznanjima BN TV, oni su upućeni u zatvor u Bijeljinu.

13:31 Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je na ročištu pred Sudom BiH u predmetu "Pavlović i drugi" zatražilo da se osumnjičenima odredi pritvor od 30 dana, a odbrana je istakla da nema razloga za određivanje pritvora. 

Tužilaštvo je predložilo Sudu BiH da se osumnjičenima za finansijski kriminal u vezi s poslovanjem "Pavlović banke" u Bijeljini Slobodanu Pavloviću, Petru Laziću, Ljiljani Garić i Blagi Blagojeviću odredi pritvor, jer smatra kako postoji opasnost da bi napustili BiH, ometali istragu te uticali na svjedoke.

Kreditne peripetije

U Tužilaštvu navode da će za 30 dana biti okončana istraga kojom će se dokazati da su osumnjičeni učestvovali u pranju novca preko, kako tvrde, navodnog kredita odobrenog Miloradu Dodiku 2007. godine za kupovinu vile u Beogradu, te kredita odobrenog 2008. za navodno zatvaranje kredita odobrenog godinu dana ranije, a koji je u stvari poslužio za prikrivanje nepostojećeg kredita iz 2007.

Također, Tužilaštvo tvrdi da su u tim kreditnim peripetijama korištene i dvije firme iz Brčkog i jedna zemljoradnička zadruga iz okoline Bijeljine, da je rate kredita Milorada Dodika iz 2008. vraćao Slobodan Pavlović sa svog ličnog računa, a preko zaposlenih radnika u kompaniji "Pavlović", te da je dokumentacija o svemu tome falsifikovana, a dijelom i uništena.

Odbrana je od Suda tražila da ne prihvati prijedlog Tužilaštva, ističući da nema razloga za određivanje pritvora, te navodeći teško zdravstveno stanje Pavlovića, kao i da ostali osumnjičeni ne mogu uticati na svjedoke.

Advokat odbrane Miodrag Stojanović rekao je da dokumentacija koju imaju i koju im je dostavilo Tužilaštvo BiH dovoljno govori o tome da nema elemenata krivičnog djela za koje se terete osumnjičeni.

- Niko ovdje nije naivan. Argumenti jasno pokazuju da je predmet ovog postupka utvrđivanje da li je ovaj kredit, koji je dat građaninu Miloradu Dodiku, pranje novca Milorada Dodika - rekao je Stojanović.

Stojanović se nada i da će uspjeti doći do dokumentacije koja je, navodno, uništena 2015. godine, a radi se o Dodikovom zahtjevu za kredit iz 2007. i ugovoru o tom kreditu između Dodika i "Pavlović banke".

Slabo zdravstveno stanje

- Nadam se da ta dokumentacija postoji, da je Arhiv nije uništio, jer ta dokumentacija ide nama u prilog - naglasio je Stojanović.

On je zahtjevao i da se Pavlović pusti da se brani sa slobode jer mu je, kako tvrdi, zdravstveno stanje ugroženo, o čemu će dostaviti i medicinsku dokumentaciju iz Amerike.

- Situacija je dramatična. On jedva govori, on ima 78 godina i teško je bolestan - dodao je Stojanović.

Smatra da je zahtjev za pritvor jedna vrsta pritiska, te da se time u rizik i problem dovodi kompanija Slobodana Pavlovića koja zapošljava 1.300 radnika, te da to, kako kaže, može biti katastrofa za državu.

Odluka večeras do 20 sati

Sud BiH večeras bi do 20 sati trebalo da donese odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Pipadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u četvrtak, 11. februara, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili vlasnika "Pavlović banke" Slobodana Pavlovića te još tri službenika ove banke zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi sa poslovanjem "Pavlović banke".