BIH

NOTARI: Oduzimanjem naših nadležnosti otvara se put sivoj zoni

Nastavak reakcija na odluku Ustavnog suda FBiH

A. Du.

14.2.2016

Prošle subote, kada je u našem prilogu objavljena tema o presudi Ustavnog suda FBiH kojom je nekoliko odredbi Zakona o notarima proglašeno neustavnim, a koja je proizvela dvojaka tumačenja među pravnicima, održana je i vanredna sjednica Skupštine Notarske komore FBiH kako bi se zauzeo položaj u vezi s ovom presudom.

Podsjetimo, nakon presude mnogi advokati zauzeli su stav da je njome ukinut monopol notara o pružanju pravnih usluga građanima te otvorena mogućnost izbora koga će angažirati za određenu vrstu pravnih poslova. Iz Notarske komore FBiH saopćili su, pak, kako je “priča advokata o jeftinijim uslugama za građane, ukoliko bi se sačinjavanje tih pravnih poslova izuzelo od isključive nadležnosti notara i dalo mogućnost da ih sačinjavaju i advokati, čisti populizam”.

- Kao ilustracija između niza drugih postoji jedan očigledan primjer. To je podnošenje zahtjeva za registraciju ili za promjene u registraciji firme. Prema važećoj advokatskoj tarifi, on košta 600 KM, a prema notarskoj tarifi s PDV-om iznosi 117 KM - kažu iz Notarske komore.

Dalje tvrde da je "nastojanje Advokatske komore FBiH da kroz odluku Ustavnog suda FBiH oduzme notarima praktično sve nadležnosti ništa drugo do vraćanje unazad dostignutog stepena pravne sigurnosti, ažurnosti i pouzdanosti javnih registara i visokog nivoa kvaliteta javnih isprava koje sačinjavaju notari, i ponovno otvaranje puta sivoj zoni”.

- Uzimanjem tih poslova iz okrilja notarske profesije kao javne službe, tako sačinjeni pravni poslovi izgubili bi dokaznu snagu javne isprave kao i njihovu direktnu izvršnost, kakvu sada imaju ugovori i drugi pravni poslovi sačinjeni u formi notarski obrađene isprave, jer su upravo te karakteristike notarske isprave garant pravne sigurnosti građana i privrednih subjekata i garant rasterećenja sudstva – tvrde iz Notarske komore FBiH.