VIJESTI

SARAJEVO DOMAĆIN Hokejaški turnir Happy Hockey Days 2016. okupio 200 mališana iz četiri države

Regionalni događaj

Redakcija

13.2.2016

Preko dvije stotine mališana iz četiri države sudjeluju u dječijem turniru u hokeju na ledu Happy Hockey Days. Ovaj regionalni događaj već peti put se održava u Sarajevu, a domaćin i organizator je Hokejaški klub Stari Grad.

Bolji uslovi

Ledena ploha sarajevske Zetre poprište je borbi timova uzrasta do 9 i do 11 godina, kao i revijalnih ženskih mečeva. Mališani se takmiče u dvadesetominutnim utakmicama koje se, po tri istovremeno, odigravaju na trećinama olimpijskog terena.

- Zadovoljni smo odazivom ekipa koje dolaze iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. Svi žele doći u Sarajevo i igrati hokej u olimpijskoj Zetri. Prijavilo se preko 200 mališana sa roditeljima i trenerima, tako da smo i ove godine domaćini za oko 500 ljudi. Željeli bismo ponuditi bolje uslove, ali i dalje smo ograničeni infrastrukturom. Klizačka sezona u Sarajevu je prekratka – skoro nije ni počela, a već završava. Ove godine led smo dobili 1. janura, a već prekosutra imat ćemo zadnji trening. Dakle, to je samo 6 sedmica, što je nedovoljno. Ali naši gosti to ne vide, oni su svake godine oduševljeni organizacijom i uvijek nam se rado vraćaju. Moramo istaknuti da u pripremi turnira, tradicionalno i dobrovoljno učestvuju roditelji naših malih članova i volonteri Hokejaškog saveza BIH, i ovom prilikom im se svima srdačno zahvaljujem - izjavio je Emir Ferizović, član organizacionog odbora Happy Hockey Days.

Bosnu i Hercegovinu predstavljaju dva tima - Vukovi i Ajkule. Pored njih, na turniru se bore Siscia iz Siska, beogradski Partizan, novosadski NS Stars, Spartak iz Subotice, Serbian Girls - srbijanska selekcija djevojčica, Lisjaki iz Maribora, te ženski tim iz Sarajeva, igračice iz Siska i zagrebačkog Griča.

Ženski hokej

Posebna atrakcija turnira je ženski "Jamboree" - utakmice na kojima će igrati miješani timovi sastavljeni od najboljih mladih hokejašica iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na ovaj način promovira se ženski hokej, učvršćuju veze između klubova, a igračice  uživaju u igri sa vršnjakinjama iz drugih klubova.

Kao uvertira turniru, sinoć su odigrane dvije prijateljske utakmice. Seniorski tim iz Siska pobijedio je domaću ekipu Vukova sa 4 : 2, dok su dvanaestogodišnjaci Vukova igrali neriješeno protiv vršnjaka iz Subotice 2 : 2.

Turnir će se odigravati i u nedjelju, a utakmice počinju već u 8,00 sati. Ženska Jamboree utakmica na programu je u sutra u 13,15, nakon čega će se turnir Happy Hockey Days zvanično završiti. Hokejaški klub Stari Grad poziva sve zainteresirane da dođu u Zetru i podrže naše ledene Zmajiće i Zmajice. Ulaz je besplatan.