BIH

VLADO ADAMOVIĆ Vrhunski profesionalac koji je smetao nečastivima

Ugledni advokat ličnost sedmice

A. HADŽIĆ

14.2.2016

Kada je prije nekoliko godina podnesena prijava protiv tadašnjeg sudije Suda BiH, a današnjeg advokata Vlade Adamovića, jedan je njegov ugledni kolega, osim što je kazao da mu je zaista “žao sudije”, prokomentirao i da će se oni koji su mu “smjestili” imati vremena kajati zbog toga. I bio je u pravu!

Poziv na razum

Upravo zbog svega kroz šta je lično prošao čestito radeći svoj posao u pravosuđu BiH i ostvarujući izuzetne rezultate, što je lako provjerljivo u sudskim spisima, Adamović je sigurno jedan od rijetkih koji vrlo dobro poznaje sistem po kome pravosuđe u našoj zemlji funkcionira, ali su mu itekako poznati i profesionalni dignitet, karakter i sklonosti onih koji tamo danas sjede, optužuju i sude ljudima.

Sigurno je da zbog toga i ima toliko ljudske i profesionalne kuraži da o njihovom radu, znanju i neznanju otvoreno i argumentirano javno govori. Uostalom, ovih dana i sam je javno poručio: 

- Ja vam mogu biti svjedok da su u mom postupku na jednom ročištu - dakle, pazite šta vam govorim, javno, svjestan potpuno rizika kojim se izlažem ovom izjavom - dva najviša dužnosnika u ovoj zemlji u sudskoj vlasti lagala otvoreno i to je mnogo rezultiralo mom presuđenju. Jednog dana saznat će se o kome se radi. U tim trenucima oni su pokazali svoj skriveni karakter. Vidite, kada sada opserviram sudstvo, uvijek imam na umu ono što se meni dešavalo. U to doba bio sam sudija Suda BiH. Zamislite hrabrosti, kada su se prema meni tako ponašali, šta mislite kako se ponašaju prema običnom građaninu?! Zbog toga ja sad ne pušem na hladno, nego pozivam na smirenje strasti i pozivam na razum, pozivam na primjenu zakonitosti, pozivam da sudovi nisu impresionirani posljedicom za koju su neki zainteresirani da, ako je neko visoki zvaničnik, ne treba ga suditi uopće, nego ga odmah treba objesiti. To su zamke u koje mi sad upadamo. Ja sam to preživio u svom postupku, to gledam u sudnici svakodnevno, imam pravo i moralnu i profesionalnu obavezu pozivati da se takve stvari iskorijene iz sudstva ove zemlje - izjavio je Adamović.

Adamović pripada onoj kategoriji pravnika koji su u pravosuđu proveli cijeli svoj radni vijek. Kao sudija prošao je sve nivoe sudova, da bi 2003. bio izabran za sudiju Državnoga suda BiH, ali mu je nekoliko godina kasnije napakovan montirani proces te, iako je na kraju oslobođen optužbi za tobožnje kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, nikada nije vraćen na posao sudije.  

Dignitet profesije

No, očito je da je zbog svoje respektabilne biografije lako zasmetao nečastivim, za koje nije bilo teško pronaći dežurnu “cvjećarku”, a kakvih danas vidimo u mnogim slučajevima, te su mu smjestili proces i postavili na klupu za optužene. Za nalogodavce i izvršioce procesa najvažnije je bilo udaljiti ga iz Suda u kome je radio (već viđeno), a to što će se kasnije dokazati da je bio žrtva grubog kršenja zakona za njih je bilo apsolutno nevažno. Logično, jer za kršenje zakona tamo gdje se očekuje njegovo strogo poštivanje još niko u BiH nije odgovarao.

Vlastito iskustvo advokata Adamovića s bh. pravosuđem, sigurno, nije bio jedini razlog što je nakon hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića prvi javno izrazio sumnju u zakonitost radnji koje su pratile i još prate ovaj slučaj. Uradio je to kao vrhunski profesionalac, odnosno čovjek koji, prije svega zbog digniteta profesije kojom se bavi, nije želio šutnjom amnestirati nešto što očigledno izaziva sumnju u zakonito postupanje. Jer i on, kao i svi mi, želimo državu u kojoj će vladati zakoni, a ne moćnici kakve pamtimo iz takozvanih olovnih vremena uvijek spremni da se argumentima raznih “cvjećarki” i “cvjećara” razračunaju sa sebi nepodobnima. 

Iz biografije

Vlado Adamović rođen je 1959. godine u Zenici. Diplomirao je pravo u Sarajevu. Radni vijek proveo je u sudovima raznih nivoa, počevši od sudije Općinskog, Višeg i Okružnog vojnog suda u Zenici do Vrhovnog suda FBiH te Suda BiH. Posjeduje bogato iskustvo stečeno kroz rad u raznim evropskim komisijama, uključujući i Konferenciju Evropske komisije za efikasnost pravde (CEPEJ) i Konstitutivnom vijeću evropskih sudija (CCJE). Živi u Sarajevu, oženjen je i otac dvoje djece.