GLOBUS

Papa Franjo počeo svoju prvu posjetu Meksiku

Hiljade vjernika pozdravile dolazak Svetog Oca

Fena

13.2.2016

Hiljade vjernika pozdravile su dolazak pape Franje koji je kasno u petak po mjesnom vremenu počeo svoju prvi posjetu toj pretežno katoličkoj zemlji nakon povijesnog susreta na Kubi s poglavarom Ruske pravoslavne crkve Kirilom.

Uz zvuke marijačija, Papu su u zračnoj luci dočekali predsjednik Enrique Pena Nieto i njegova supruga Angelica Rivera uz nekoliko dužnosnika i tradicionalne plesače.

Papamobilom se uputio u grad dok su ga uz prometnice pozdravljali stanovnici do službene vatikanske rezidencije gdje je unatoč kasnim satima iznenadio vjernike kada je izašao kako bi ih pozdravio i s njima molio.

Papa treba održati prvu misu u Meksiku danas u Bazilici Naše Gospe od Guadelupe, najposjećenijem marijanskom svetištu na svijetu, javlja Hina.

Tokom pastoralnog pohoda do srijede posjetit će šest gradova u četiri države koji su pomno odabrani zbog simboličnih problema Meksika. Tako će posjetiti Chiapas na jugu gdje će se zauzeti za prava autohtonog stanovništva, a na sjeveru u Juarezu na meksičkoj granici prenijet će poruku o pravima migranata.

U Ciuadadu Juarezu papa će održati misu na kojoj će hiljade ljudi slušati njegove poruke o imigraciji i to bi trebao biti jedan od najsnažnijih trenutaka njegova pohoda Meksiku.