VIJESTI

Vlada od Zavoda traži da povuče tužbu tešku 180 miliona KM

Nakon utvrđivanja Nacrta zakona o PIO/MIO

A. Du.

13.2.2016

Federacija je dobila novi Nacrt zakona o PIO/MIO, koji je jučerašnjim usvajanjem na sjednici Vlade FBiH pušten u parlamentarnu proceduru. Ovaj reformski zakon predviđa novi sistem utvrđivanja visine penzija, i to uvođenjem bodovne formule.

Iz Vlade je saopćeno da je visina penzije bazirana na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima, tako da automatizmom dovodi do određenog stepena pravičnosti. Vrijednost općeg boda od 13,6 KM u obračunu penzije usklađuje se prema procentu porasta prosječne bruto plaće u Federaciji u prethodnoj godini, a penzija prema procentu porasta troškova života na godišnjem nivou u FBiH u prethodnoj godini.

U najkraćem, osobe koje tokom svog radnog vijeka više izdvajaju za doprinose, imat će i više penzije. Također, Vlada FBiH jučer je obavezala Federalni zavod PIO/MIO da pred drugostepenim sudom povuče raniju tužbu tešku 180 miliona KM, uz obrazloženje da Vlada redovno izmiruje dugovanja Zavodu.

Nakon Parlamenta FBiH i Vlada je izrazila protivljenje aktivnostima Hrvatske da na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH, sagradi odlagalište radioaktivnog otpada. Na sjednici Vlade doneseno je sedam odluka koje se odnose na transfere za boračko-invalidsku zaštitu, a za pet preduzeća namjenske industrije putem revolving fonda izdvojeno je 2,3 miliona KM.