SPORT

SARAJEVO Vaterpolo Akademija nastavlja rad nakon šest mjeseci pauze

Zbog teške finansijske situacije klub privremeno zamrznuo aktivnosti

Fena

13.2.2016

Plivačka Vaterpolo Akademija B nastavlja s radom nakon šest mjeseci pauze. 

Zbog teške finansijske situacije klub je privremeno zamrznuo aktivnosti, ali dvojica trenera Akademije, Bekir Gavrankapetanović i Petar Mrkonjić, unatoč odluci uprave kluba o obustavi aktivnosti nisu imali namjeru odustati od ovog kluba. Svim članovima su omogućili treninge i takmičenja u Plivačko-vaterpolo klubu Orka, da bi, nakon što su kompletirali preuzimanje Akademije, odlučili nastaviti s radom ovog vaterpolo kolektiva.

Oformljena je nova uprava, a na čelu trenerskog kadra nalazi se Bekir Gavrankapetanović, koji je dosad kao trener surađivao s poznatim imenima Ervinom Babićem, Predragom Vasiljevićem i Vaskom Vučkovićem.

Iz kluba navode da je prvi cilj stabilizacija te povratak svih članova koji Akademiju osjećaju svojim klubom.

Kada su u pitanju planovi za ovu sezonu predsjednik PVK Akademija Petar Mrkonjić navodi da su u toku intenzivne pripreme za Ligu Kantona Sarajevo u kojoj su dugi niz godina neprikosnoveni, kao i za državnu ligu u svim kategorijama.

- Treninzi su dva puta dnevno i izuzetno su naporni u ovoj fazi priprema. Moramo se kvalitetno pripremiti za nastavak sezone. Nakon aktivnosti u kantonalnoj i državnoj ligi, dolazi ljeto. Ljeto je za nas uvijek radno, s obzirom na to da posjećujemo primorske krajeve gdje se vaterpolo igra na otvorenim bazenima i u moru sve do devetog mjeseca. Također, želimo dodatno proširiti naše članstvo i ovim putem pozivam sve zainteresirane da se jave u naš klub. Vaterpolo je sigurno najpogodniji sport za psihofizički razvoj djeteta. Za razliku od drugih sportova, mi vaterpolisti igramo i treniramo na najkvalitetnijem sportskom objektu u državi, na novom prekrasnom Olimpijskom bazenu Otoka. Mladi u našim klubu imaju najzdravije moguće okruženje za svoj razvoj - kazao je Mrkonjić.

Važan aspekt je i nastavak suradnje s vaterpolo klubovima iz Makarske, Osijeka i Herceg-Novog, te sudjelovanje na međunarodnim vaterpolo turnirima.

Prvo u nizu gostovanja bit će 19. februara kada PVK Akademija gostuje Vaterpolo klubu Galeb iz Makarske. Radi se o uzvratnom gostovanju nakon što su Makarani prošle godine bili u gostima kod PVK Akademija. Na jadransku obalu ide 20-tak mladih sarajevskih vaterpolista.

U klubu vjeruju da će sličnih gostovanja ove godine biti još nekoliko.