VIJESTI

SARAJEVO Digitalizacija i unapređivanje baze podataka prioriteti Gazi Husrev-begove biblioteke

Godišnjim planom rada predviđena realizacija ,nogih projekata

Fena

13.2.2016

Godišnjim planom rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu predviđena je realizacija mnogih projekata, čime ova obrazovna i naučna institucija kontinuirano podiže nivo kvalitete rada i ponude korisnicima, posebno nakon preseljenja u novu zgradu, u srcu Baščaršije.   

V.d. direktora Biblioteke Muhamed Hodžić najavio je da će prioriteti u ovoj godini biti projekt digitalizacije, unapređivanje baze podataka i rad na virtuelnoj biblioteci. Također, radi se i na izdavačkim projektima, poput leksikona uleme iz BiH, čije je objavljivanje planirano ove godine.

Navodi da su djelatnosti Gazi Husrev-begove biblioteke prilično proširene od njenog smještanja u novu zgradu. Zbog novih prostornih kapaciteta ona, osim svoje primarne bibliotečke djelatnosti, kako je kazao, obavlja i djelatnosti vezane za muzej, odjel restauracije i konzervacije te konferencijske dvorane i sale.

- Shodno tome očekivanja i zahtjevi javnosti su porasli. Nastojimo odgovoriti svim zahtjevima, izazovima i u suštini smo zadovoljni funkcionisanjem i radom Biblioteke u protekle dvije godine. Naravno, sve uvijek može bolje i treba biti bolje tako da nastojimo intenzivno unapređivati postojeće ili nuditi nove usluge. S druge strane, prednosti novog prostora su mnogobrojne. Tu posebno mislim na kvalitetnu opremu i adekvatne uslove koji su potrebni za čuvanje vrijedne bibliotečke građe koju posjedujemo - istaknuo je.

Podvlači također da su svi odjeli Biblioteke u funkciji. Neki od njih rade u punom kapacitetu, a neki ne, u zavisnosti od finansijskih i ljudskih resursa. Odjel za restauraciju je u funkciji, a u njemu trenutno rade četiri uposlenika.

Govoreći o zanimanju naučnih radnika, istraživača i drugih stručnjaka za bogati fond Biblioteke, Hodžić ocjenjuje da oni koriste bibliotečke fondove te da se posebno nastoji izlaziti ususret istraživačima koji šalju zahtjeve iz drugih gradova u BiH, ali i inostranstva.

- Njima materijale šaljemo poštom ili elektronskim putem. Također, naši bibliotekari veoma često održavaju individualne konsultacije s istraživačima i pomažu im u preporuci i pronalasku odgovarajuće literature, građe koja im je neophodna - ustvrdio je.

U Biblioteci su u protekle dvije godine zabilježili veliki broj posjeta stranih delegacija, zvaničnika i turista. Najveći broj turista dolazi iz Turske, ali je bilo i zainteresiranih  iz Malezije, Kine, Katara, Saudijske Arabije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja.