BIH

MONTAŽE Jusko: Ko izmišlja aferu u vezi sa saradnjom s Europolom

Ministar potpisao saglasnost za sporazum

E. Trako

13.2.2016

Nakon što je prije dva dana usvojen mehanizam koordinacije, već jučer su počeli prvi pokušaji montiranja afera kako bi se osporilo njegovo funkcioniranje, ali i funkcioniranje vladajuće koalicije. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je jučer da je dao rok kantonima od pet dana da potpišu dokument saradnje policijskih tijela s Europolom te da je on istekao, a da svi kantoni nisu dali saglasnost, zbog čega se Predsjedništvo BiH još nije izjasnilo. 

Nakon toga, pojedini mediji jučer su objavili da je potpisivanje važnog dokumenta saradnje policijskih tijela u BiH s Europolom blokirano, tobože od ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Izmišljanja i laži 

Da to nije tačno, jučer su za naš list potvrdili i Slađan Bevanda (HDZ), ministar unutrašnjih poslova HNK, i Ismir Jusko (SBB), ministar unutrašnjih poslova KS. 

- Dokument o saradnji s Europolom prvi put sam vidio danas (jučer, op. a.) i bukvalno se na mom stolu zadržao pola minute, samo onoliko koliko mi je trebalo da stavim svoj potpis. To su totalne laži da ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odbija saradnju s Europolom. Iskreno rečeno, ne znam koja budala to ne bi potpisala – rekao je Jusko za naš list. 

Avaz (Slađan Bevanda)

Bevanda: Dokument nisam vidio svojim očima

On je istakao da se kroz svoj rad otvoreno zalaže za što bolju koordinaciju svih policijskih tijela na nivou države, ali i za saradnju s evropskim i policijskim agencijama, pa tako i Europolom. 

- Bilo mi je drago kada sam vidio da je taj dokument došao iz Vijeća ministara i, kažem, odmah je vraćen pošiljatelju, nakon što ga je i komesar potpisao – dodaje Jusko. 

Bitna saradnja

Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda (HDZ) kazao je da ovo ministarstvo još nije primilo taj dokument u kojem se traži saradnja s Europolom. 

- Normalno je da sve policijske agencije sarađuju i na nivou države i van nje. Ne vidim nijedan razlog zašto bi neko to osporavao. Naravno, potpisat ćemo saradnju s Europolom, ali čim zaprimimo dokument. Garantiram vam da ga još nisam vidio svojim očima – izričit je Bevanda.