LJEPOTA I MODA

Ovo su situacije u kojima ne biste trebale nositi tange!

Savjeti doktorice i profesorice opstetricije i ginekologije iz New Yorka

Autor:(Dž. Č.)

13.2.2016

Da, niko ne voli rubove od gaćica na uskim trapericama ili novoj haljini koja je napokon dočekala svoj trenutak, ali to ne znači da su tange idealan izbor za sve prigode – tako bar tvrdi Jill Rabin, doktorica i profesorica opstetricije i ginekologije iz New Yorka.

Zbog tankog komada tkanine koji prolazi kroz međunožje, postoji rizik da će se isti kod kretanja pomicati između rektuma i vagine, tako povećavajući rizik od bakterijskih infekcija i sličnih komplikacija, prenosi Cosmopolitan.

Kako bismo izbjegli taj problem, trebali bi nositi tange veličine koja nam savršeno pristaje - ukoliko su veće ili premale, taj će se problem događati s gotovo svim modelima.

Zato, kako bismo izbjegli neugodne zdravstvene probleme koje nose, u nekim biste se situacijama možda ipak mogli odlučiti na gaćice koje će pokriti malo više.

Ne nosite pamučno donje rublje. Umjetne tkanine poput najlona upijaju i zadržavaju vlagu. Pamuk omogućuje slobodnu cirkulaciju zraka u području genitalija, pomažući koži da diše i zadržava prirodnu vlažnost koja štiti od mogućih vaginalnih infekcija.

Cijeli ste dan u odjeći za vježbanje. Uska odjeća poput tajica također može stajati na putu u slobodnom prodoru zraka. S druge strane, vlažna, široka odjeća mogla bi biti još i gora. Vlaga će s lakoćom potaknuti rast bakterija oko vagine. Kako biste izbjegli dodatne komplikacije, sa sobom ponesite svježu presvlaku, a odjeću u kojoj ste vježbali operite nakon svakog treninga.

Nosite usku suknju. U slučaju da vam je suknja toliko kratka da se podigne dok sjednete, primjerice, na sjedalo tramvaja, nosite gaćice koje će pokriti sve ono što suknja neće. Stolice izvan vašeg stana, bile u tramvaju ili restoranu, s lakoćom se mogu mjeriti sa školjkom javnog WC-a.

Često oboljevate od gljivica ili vaginalnih infekcija. Ukoliko se smatrate ogromnom ljubiteljicom tangi i nikada s njima niste imali problema, sretna ste i ponosna vlasnica čeličnog imunološkog sustava. S druge strane, imate li osjećaj da ste kod ginekologa više nego što biste trebali biti, postoji velika mogućnost da za to možete okriviti vaš izbor donjeg rublja i možda biste ga ipak trebali zamijeniti pamučnim gaćicama.

Trudni ste. U trudnoći ste skloni brojnim infekcijama. Budući da djeluje na imunološki sustav, rizik od vaginalnih infekcija uvelike je povećan. U ovom slučaju niste u opasnosti samo vi, već i vaša beba. Trudnoća sa sobom može donijeti brojne komplikacije – nemojte ih povećavati nošenjem tangi.

Ne tuširate se dovoljno često. Dnevno pranje sapunom za intimnu njegu u velikoj mjeri pomaže u smanjivanju rizika od mogućih infekcija. Ukoliko se ne tuširate bar jednom dnevno, računajte i na povećan rizik.

Ne mijenjate tampone dovoljno često. Iznimno loša navika koja sama donosi ogroman rizik od vaginalnih infekcija, gljivica i slično. U kombinaciji s tangama koje bi se, usput, mogle pozabaviti s koncem tampona, te ga zajedno s gaćicama pomicati oko područja rektuma i vagine. Dok nosite tampone, pokušajte se držati pamučnih gaćica i, što god radili, mijenjajte tampone dovoljno često.

Nosite higijenske uloške. Da. Čak i one posebno dizajnirane za vaše tange. Činjenica je kako se dnevni ulošci najčešće ne mijenjaju onoliko često koliko bi trebali. Oni, također, povećavaju rizik od promjene broja bakterija u vaginalnom području što prijeti bakterijskom infekcijom.

Koristite pogrešne higijenske proizvode. Dok će se vaš omiljeni šampon možda činiti odličnim rješenjem za čišćenje genitalija, on bi zapravo mogao povećati rizik od infekcije i utjecati na vaš imunitet. Zato, budite obzirni i za to područje koristite isključivo sapun za intimnu njegu, a ukoliko ga ne koristite, vodite računa o tome da ćete se nositi s oslabljenim imunitetom koji će, u kombinaciji s tangama, osigurati još jedan neugodan odlazak ginekologu.

„Curite“. Dvije od pet žena ispod 60 godina pate od problema mokraćnih puteva koji rezultiraju „curenjem“ ukoliko morate mokriti ili ste obavili trening. Čak i nekoliko kapi može uzrokovati iritaciju na osjetljivoj koži, popraćenu osipom koji će vas vratiti u dane kad ste nosili pelene. (Uf.) Ukoliko se s tim problemom susrećete često, savjetujte se s liječnikom o mogućim rješenjima.

Ne koristite kondome, a često mijenjate partnere. Ovaj riskantan potez sam po sebi može donijeti brojne neželjene posljedice. Tange bi mogle dodatno povećati iritaciju, povećavajući i rizik od spolno prenosivih infekcija.

Bolesni ste. To znači da je vaš imunološki sustav već oslabljen. Vrijedi li zaista pogoršati situaciju neugodnim svrbežom u međunožju?

Kupujete novi badić. Definitivno nosite pamučne gaćice. Na taj ćete se način zaštititi od bakterija koje je ostavilo posljednjih deset žena koje je isti badić imalo na sebi prije vas. Fuj.