VIJESTI

VELIKA KLADUŠA Učenici od ponedjeljka neće na nastavu zbog pasa lutalica!

Traži se reagovanje nadležnih organa

Redakcija

13.2.2016

Tridesetak učenika iz velikokladuških naselja Šmrekovac, Šiljkovača i Nepeke od ponedjeljka neće dolaziti na nastavu u gradske škole u Velikoj Kladuši ukoliko Opština i druge nadležne institucije ne poduzmu ništa da uklone čopor pasa koji u naselju zagrad već mjesecima napada prolaznike. Potvrdio je to za portal Kladusa.net u ime roditelja, njih ukupno dvadeset i četvoro, Rasim Bajramović čija kćerka, kao i ostala djeca iz pomenutih naselja, svakodnevno pješači do škole kroz naselje Zagrad.

Izgradnja azila

Podsjetimo, upravo u naselju Zagrad je čopor pasa u novembru prošle godine napao učenicu Džejlanu Mujkić, nanijevši joj teške tjelesne povrede, nakon čega su u Velikoj Kladuši i održani protesti građana, te nedugo zatim u Opštinskom vijeću usvojena odluka o osnivanju azila za napuštene pse na području opštine.

No, i nakon toga gotovo ništa nije učinjeno da se opasni psi uklone sa ulica naselja Zagrad, tvrdi sagovornik Kladusa.net. Štaviše, isti čopor od 15-tak pasa je u posljednja dva mjeseca napao i povrijedio još najmanje tri osobe.

Opštinsko vijeće Velika Kladuša 24. decembra je usvojilo odluku o izgradnji azila, a tada je usvojen i zaključak da odmah s radom počne privremeno prihvatilište za pse lutalice smješteno u poslovnom kompleksu u Polju koje će funkcinisati do završetka izgradnje azila. Usvojen je i zaključak o održavanju javne rasprave o izgradnji azila na kojoj bi pravo učešća uzeli građani i nevladina udruženja, piše Kladusa.net.

Do danas javna rasprava nije održana, još uvijek nije poznata ni lokacija gdje će se azil graditi, a prema svemu sudeći ni privremeno prihvatilište za pse ne funkcioniše. Roditelji učenika iz naselja Zagrad, Šmrekovac, Šiljovača i Nepeke su zbog svega toga prisiljeni da od ponedjeljka ne puštaju djecu da idu u školu.

Ukinuti autobusi

Mještani pomenutih naselja su se 9. februara obratili i Službi za inspekcijske poslove Opštine Velika Kladuša sa zahtjevom da nadležni organ hitno riješi ovaj problem.

Komunalni redar Samir Ćoralić je nakon izlaska na teren potvrdio navode mještana te uputio prijedlog da se Veterinarskoj stanici u Velikoj Kladuši naloži da u hitnom postupku ispita cijeli slučaj i utvrdi da li je neophodno pristupiti eutanaziji pasa ili pribjeći nekom drugom postupku u tretmanu pasa sukladno sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Komunalni redar je, takođe, iznio mišljenje da postoje indicije da se u ovom konkretnom slučaju radi o psima čije ponašanje odgovara ponašanju poludivljeg ili čak divljeg psa koji se priviknuo na lov, što predstavlja otvorenu prijetnju po život građana.

Učenici iz Šiljkovače, Šmrekovca i Nepeka, koji osnovnu ili srednju školu pohađaju u nekoj od gradskih škola u Velikoj Kladuši, od ove godine nemaju organizovanog autobusnog prevoza jer je, kako saznajemo od roditelja, linija ukinuta zbog ekonomske neisplativosti, odnosno malog broja učenika.