VIJESTI

LIVNO Održano dvodnevno predavanje vlasnicima mliječnih goveda

Uoči inspekcije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije

A. K.

13.2.2016

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su u Livnu održali dvodnevna predavanja za vlasnike mliječnih goveda čije mlijeko je namijenjeno za javnu potrošnju.

Cilj predavanja je bio da se proizvođači mlijeka obuče kako na što jednostavniji način zadovoljiti propisane uvjete kada je u pitanju domaća, ali i legislativa EU s obzirom na to da inspekcija za hranu i veterinarstvo Evropske komisije dolazi polovinom marta.

Na predavanju je naglašeno da je najbitnije u proizvodnji sirovog mlijeka da ono potiče od zdrave životinje, to jest da se svake godine provodi dijagnostika na brucelozu, tuberkulozu i leukozu.

Nakon provedene dijagnostike na svim životinjama koje se nalaze na farmi, bez obzira da li se nalaze u sistemu otkupa mlijeka ili ne, veterinarska stanica izdaje potvrdu da su provedene obavezne mjere na toj farmi.

Da bi se mjere mogle provoditi životinje moraju biti obilježene i unesene u jedinstvenu bazu podataka, a vlasnik životinja mora voditi registar koji ažurira u svakom trenutku kod prodaje, teljenja ili uginuća životinje.