LIFESTYLE

Zvučat će neobično, ali znate li kako pravilno prati kosu?

Kosa zahtijeva posebnu pažnju

(A.U.)

12.2.2016

Oprati kosu nije nikakva mudrost: dva puta nanijeti šampon, regenerator, sušenje, eventualno neki proizvod za oblikovanje i to je to. Ovo je prihvaćeno mišljenje i praksa većine žena.

Ipak, vrlo je bitno, za zdravu i lijepu kosu, da se ona ispravno tretira pri pranju, jer pranje je primarna njega od koje kreče dugotrajan lijep izgled kose, bez obzira koje proizvode upotrebljavate, piše gloria.hr. 

Ovo su imperativi kod pranja kose oko kojih se slažu svi frizeri.

  • Koliko često prati kosu?

Ne mogu svi tipovi kose preskakati dan za pranje. Pravilo je jednostavno: imate li gustu kosu, trebali bi je prati barem svaki drugi dan, dok tanka kosa može proći s pranjem svaki treći dan, odnosno dva puta sedmično. Nakon svakog pranja nanesite i ulje za kosu.

  • Temperatura vode

Kosu ne smijete prati u jako toploj vodi jer ćete u suprotnom samo pridonijeti otvaranju žlijezda lojnica i lučenju sebuma. Nanosite šampon i regenerator uz mlaku vodu, a neposredno prije završetka kosu isperite u hladnoj vodi kako bi dobila lijep sjaj i ne bi bila podložna mašćenju.

  • Količina šampona

Da bi temeljito oprali kosu, ne treba vam cijela glava biti u pjeni. Umjesto toga šampon nanesite samo na korijen kose i rasporedite koliko možete. Šampon prije ispiranja ostavite da stoji minutu ili dvije.

  • Mijenjanje šampona

Stručnjaci za kosu savjetuju da mijenjate šampone i onda im se kroz neko vrijeme ponovno vratit. Obratite pažnju na kvalitet šampona ukoliko živite u području gdje je voda opterećena teškim mineralima.

  • Regenerator/maska za kosu

Maske su idealan način na koji možete popraviti kvalitet svoje kose. Bogate proteinima i vitaminima, maske za kosu omogućit će vam izgled i osjećaj kao nakon posjete frizeru.

Osobe koje imaju oštriju kosu mogu staviti masku preko cijele površine, a osobe s tankom kosom samo na vrhove. Ipak, masku nije preporučljivo stavljati nakon svakog pranja kao što je to slučaj s regneratorom.