VIJESTI

PETROVO: JKP "Voda" oštećeno za više od 18 hiljada maraka

Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja

H. Č.

12.2.2016

Policija Petrova, općine na Ozrenu, podnijela je Okružnom tužilaštvu Doboj izvještaj protiv D.P. iz Petrova, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

On je, kako je saopćio CJB Doboj, u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora JKP "Voda" Petrovo, u namjeri da drugoj osobi ostvari imovinsku korist, 16. januara 2012. godine, iskoristio svoj položaj i prekoračio svoja ovlaštenja na taj način što je bez prethodne odluke pomenutog organa preduzeća, potpisao i zaključio menadžerski ugovor sa B.P. za radno mjesto direktora preduzeća u kojem je ugovorio odredbe koje nisu priopisane Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, čime je oštetio JKP "Voda" za iznos od 18.378 KM.

Pomenutim ugovorom predviđeno je da direktoru u slučaju jednostranog raskida ugovora od strane Nadzornog odbora, prije isteka mandata, preduzeće je dužno da isplati novčani iznos od 1.000 KM, uvećan za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža. A ukoliko direktor ne raskine radni odnos, preduzeće je dužno da mu isplaćuje iznose plata predviđene ovim ugovorom da isteka predviđenog roka (mandata).

B.P. je 1.februara 2013. godine sa navedenim preduzećem raskinuo menadžerski ugovor, te mu je ono dužno da isplati ukupno 18.378 KM, što predstavlja njegovu imovinsku korist, za čiji j iznos oštetio preduzeće JKP "Voda".