GLOBUS

Historijski susret pape Franje i patrijarha Kirila: "Ovo je dar Božiji. Molite za nas!"

Susret u Havani

Autor:(A. Vr.)

12.2.2016

 

Papa Franjo je razgovarao s moskovskim patrijarhom Kirilom u zgradi aerodroma u Havani. To je historijski, jedini susret poglavara Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve.

Papu Franju je pred avionom dočekao kubanski predsjednik Raul Castro, te ga otpratio do avionske zgrade aerodroma Josè Martì u Havani. Unutar zgrade papu Franjo dočekao je patrijarh Kiril i njih dvojica su se zagrlili. Papa je poljubio Kirila tri puta. 

Započeli su razgovarati nekoliko minuta pored novinarima i fotoreporterima, koji su zatim udaljeni. Franjo je govorio na španskom jeziku, a Kiril na ruskom.

Sjedili su u jednakim stolicama pokrivenim bijelim platnom, a iza njih je bilo raspelo. Prema onome što se moglo razumjeti, Kiril je Franji kazao kako, bez obzira što nisu prevladane sve podjele između katoličke i pravoslavne crkve, ipak je stanje takvo, poboljšano, da je bilo moguće ostvariti današnji susret. 

"Susret s patrijarhom Kirilom je dar Božiji. Molite za nas", uputio je papa Franjo tweet prije susreta s Moskovskim patrijarhom.

 "Zahavljujem vam na prisutnosti", obratio se Franjo novinarima kojih ima više od 70, te dodao kako će to putovanje, njegovo 12. izvan Italije, biti vrlo zahtjevno ali koje je jako želio ostvariti. 

"To putovanje smo željeli moj brat Kiril, ja kao i Meksikanci", kazao je Franjo u avionu gdje je potvrđeno i da će 2017. pohoditi u Kolumbiju na mirovne potpise između vlade i pobunjenika FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije). 

Avion s papom Franjom poletio je u Havanu s pola sata zakašnjenja jer je u rimskom aerodromu morao hitno sletjeti avion kompanije EasyJet na letu Napulj – Venecija zbog nekih problema. Umjesto u 7.45 sati, papin avion, Airbus A330-200 italijanske kompanije Alitalia, poletio je tako u 8.24. Papa Franjo ušao je u avion u lijevoj ruci noseći, kao i inače, svoju putnu torbu. Avion je sletio u Havanu točno u 19 sati i 58 minuta po srednjoeuropskom vremenu.

U kratkom razgovoru s novinarima u zrakoplovu, koje je svakoga jednog po jednog pozdravio i koji su mu davali razne poklone, te kojima je potpisao knjige, papa Franjo je kako želi moliti Gospu od Guadalupe, te je podsjetio na čudo koje se „izučava i izučava, ali nema ljudskog objašnjenja“, kako je kazao. Podsjetimo, pobožnost potječe od ukazanja Djevice Marije domorodcu Ivanu Diegu, kojem se ukazala četiri puta i obratila na njegovu asteškom jeziku. 

Novinarka meksičke televizije, Valentina Alzraki, dekan novinara koji prate pape, pošto je bila i na prvom putovanju Ivana Pavla II. u Meksiko 1979., darovala je papi Franji sombrero. Takav sombrero poklonila je i Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI. na putovanjima u Meksiko. Ovaj koji je darovala papi Franji ima i posebnu priču, odnosno na Kubu ga je donijela meksička obitelj s namjerom da ga daruje papi Franji, ali im to nije uspjelo. Kasnije su prepoznali novinarku i njoj povjerili taj sombrero za papu. 

Franjo je novinarima kazao kako je to i posljednje putovanje Alberta Gasbarrija koji odlazi u penziju. Gasbarri radi u Vatikanu 47 godina, a posljednjih 37 godina organizira putovanja papa. 

Meksički novinar Noel Diaz simbolično je očistio papi Franji cipele i taj potez objasnio kako je njegova porodica u Meksiku bila siromašna, pa je, prije negoli je imao prvu pričest, radio kao čistač cipela.

Završio je medicinski fakultet, specijalizirao je neurologiju, a sada kao novinar prati papu na putovanjima. Da nije radio kao čistač cipela ne bi si mogao kupiti odijelo za prvu pričest i ne bi mogao sada Papi "očistiti" cipele.