KOLUMNE

Zis se vratio

Ličnost dana Ljubiša Samardžić

E. Ma.

13.2.2016

Jedan od najvećih glumaca s ovih prostora, čije su uloge u brojnim serijama i filmovima osvajale srca ljubitelja sedme umjetnosti, vratio se u Sarajevo, grad s kojim je izgradio poseban odnos, kako je nebrojeno puta rekao. 

No, nije Ljubiša Samardžić osvojio srca samo ljudi s ovog govornog područja. On, kao glumac u filmu “Valter brani Sarajevo”, stekao je simpatije nekoliko stotina miliona Kineza, među kojima ovaj film ima kultni status. Kinezi su ga, zapravo, i doveli opet u Sarajevo. Popularni Zis s ekipom kineske TV stanice Sandong, koja u glavnom gradu BiH počinje snimanje rijaliti emisije, obišao je lokacije na kojima je sniman film “Valter brani Sarajevo”.

Riječ je o TV stanici koju prati više od 150 miliona gledalaca, te će emisija sa Samardžićem, koji je poznat po razoružavajućem osmijehu, sigurno utjecati na promociju našeg grada i države.  

Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju. Studirao je pravo, ali je kasnije završio Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih filmskih nagrada za glumu i režiju.