BIH

TUZLA Održana javna tribina o temi "Vršnjačko nasilje kao simptom"

U organizaciji građanske inicijative "Pravda za Mahira"

M.M.

12.2.2016

U organizaciji građanske inicijative "Pravda za Mahira" večeras je u Tuzli održana javna tribina o temi "Vršnjačko nasilje kao simptom". Sa tribine je poručeno da živimo u jednom pogrešnom društvu u kome je nemoguće očekivati logične odgovore, ali da je cilj inicijative "Pravda za Mahira" mijenjati takvo stanje.

Jedan učesnika tribine bio je i sociolog, Esad Bajtal, koji je  istakao, da ključni problem u BiH to, da je normalno biti mrtav.

- U ovoj državi ubistvo i samoubistvo normalna su pojava. Ovdje sve nenormalno postaje normalno. Mi imamo jednu strukturu društva i države koja je potpuno sa javne scene potisnula individuu – rekao je Bajtal. Istakao je da su etnologika, etnoideologija i  klerologika vladari društva u BiH.

-Svi oni, koji se ne uklapaju, u ove logike i ideologije, naprosto su pušteni niz vodu. O tome treba govoriti i raspravljati. Nažalost, za Mahira je kasno, ali treba raditi na spašavanju nekih novih Mahira – dodao je Bajtal.

Prema riječima, Dubravka Lovrenovića, očuha, nastradalog Mahira Rakovca, vršnjačko nasilje uzrok je Mahirovog samoubistva.

- Postojeći zakonski propisi savršeno idu na ruku maloljetnim psihopatima i socioopatima, koji su nažalost Mahiru došli glave.  Mi smo daleko od promjene tih legislativa u našoj državi, jer država u BiH postoji samo na papiru, drugim riječima, ona postoji kao plijen određenim političkim partijama – istakao je Lovrenović. 

Inače, na tribini u Tuzli bila je prisutna i Mahirova majka, Alisa Mahmutović.