VIJESTI

"Independent" ukida štampano izdanje

Britanski list prelazi na digitalnu verziju

Srna

12.2.2016

Britanski list "Independent" ukida štampano izdanje i prelazi potpuno na digitalnu verziju, a posljednje papirno izdanje naći će se na kioscima 26. marta, saopćila je kompanija "ESI Media".

"ESI Media" je saopćila da, također, prodaje jeftiniji sestrinski naslov "I" kako bi finansirali sajt "Independenta".

- Novinska industrija se mijenja i tu promjenu određuju čitaoci. Oni nam pokazuju da je budućnost digitalna - rekao je Evgeny Lebedev, vlasnik "Independenta", lista koji je ustanovljen 1986. godine.

On je rekao da ta odluka omogućava da se zadrži brend lista kao i nastavak ulaganja u visoko kvalitetni urednički sadržaj koji privlači sve više čitalaca na onlajn platformama.

Kao i mnoge druge novine i "Independent" sa bori sa problemom sve manjeg broja čitalaca.

Ukupan tiraž lista je oko 60.000, čime je na posljednjem mjestu po tiražu od svih listova u Britaniji, podsjeća AFP.

"ESI Media", koja također posjeduje televizijsku stanicu "London Live" i dnevnik "Evening Standard", saopćila je da će oni biti prvi u Britaniji koji će prihvatiti globalnu, digitalnu budućnost.

Iz kompanije je saopćeno da će oni pokrenuti aplikaciju, onljan pretplaćivanje i otvoriće nove kancelarije u Evropi, Bliskom istoku i Aziji, a proširiće se i u SAD.

"Posljednje štampano izdanje lista 'Independent' izlazi 26. marta, a posljednje izdanje lista 'Independent on Sunday' 20. marta", saopćila je kompanija.

"I" će biti prodato izdavačkoj kompaniji "Johnston Press".