BIH

Ministrica Dilberović primila zamjenika direktora za obrazovanje Istanbula

Federalna ministrica obrazovanja i nauke

Fena

12.2.2016

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović primila je u petak  u prostorijama Ministarstva u Mostaru delegaciju iz Republike Turske: zamjenika direktora za obrazovanje Grada Istanbula Serafettina Turana i koordinatora za turski jezik Umita Avcia, saopćeno je iz tog ministarstva.

Ministrica Dilberović podsjetila je na nedavnu posjetu Republici Turskoj i potpisivanje Protokola o saradnji s Ministarstvom obrazovanja Republike Turske i Turskog kulturnog centra "Yunus Emre", čemu je veliku podršku dao Turan, kao domaćin posjete.

- Ponosni smo na potpisivanje ovog dokumenta, čime smo stvorili okvire za zajedničke projekte i aktivnosti koje će provoditi dva ministarstva, u saradnji s Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre“. Time smo i dodatno osnažili ekonomske, kulturne i obrazovne odnose između dvije prijateljske zemlje - kazala je Dilberović.

Ministrica Dilberović i njezini gosti razgovarali su o implemeniranju potpisanog protokola, posebno o intenziviranje aktivnosti u vezi s izučavanjem turskog, kao drugog stranog jezika u BiH. Također, bilo je govora i o realiziranju projekata bratimljenja škola s ciljem razmjene učenika u oba smjera kako bi se upoznavali, učili te razmjenjivali iskustva i znanja.

Sagovornici su iskazali obostranu namjeru i želju da se dosadašnja saradnja produbi i unaprijedi te da se podigne na viši nivo, navodi se u saopćenju.