REGION

ŠEŠELJ: Ne interesuje me presuda, dobrovoljno neću u Hag

Lider SRS o objavi Haškog tribunala da će mu presudu izreći 31. marta

Autor:(D. K.)

12.2.2016

20:24 Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je, povodom objave Haškog tribunala da će mu presudu izreći 31. marta, da ga to ne interesuje i da dobrovoljno tamo neće ići.

- To mene ne interesuje, ja sam Haški tribunal ubjedljivo pobijedio. Poslije 12 godina tamnice, izbacili su me bukvalno iz ševeningenskog zatvora - rekao je Šešelj u izjavi Tanjugu.

On je istaknuo da ga presude Haškog tribunala ne interesuju, kao ni zakazivanja, izricanja niti bilo šta drugo i da dobrovoljno tamo neće ići.

Ranije danas, Haški tribunal je objavio da će Šešelju presudu izreći 31. marta.

Kako se navodi u odluci predsjedavajućeg sudije, presuda će biti izrečena u 10 sati.

18:05 Haški tribunal izreći će 31. marta presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, saopćio je danas kasno popodne taj sud.

U odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudija Jean-Claude Antonetti, vlastima Srbije nalaže se da "preduzmu sve neophodne mjere da obezbijede prisustvo optuženog izricanju presude".

Zvaničnom Beogradu, vijeće je ostavilo rok do 15. marta da izvijesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovođenju tog naloga.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u periodu od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao, a u novembru 2014. privremeno je oslobođen do izricanja presude.