BIZNIS

Cijena nafte skočila za skoro pet posto

Barel nafte na londonskom tržištu 31,43 dolara

Onasa

12.2.2016

Cijene nafte na svjetskim tržištima danas su skočile gotovo pet posto, nakon što je iz Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), podstaknuta nada u koordinisano smanjenje proizvodnje. Barelom nafte na londonskom tržištu jutros se trgovalo po 31,43 dolara, što je 1,37 dolara ili 4,56 posto više nego što je u četvrtak bila na zatvaranju tržišta.

Na američkom tržištu naftom se trgovalo po 27,42 dolara, 4,62 posto ili 1,21 dolara višoj cijeni u poređenju sa završetkom prethodnog trgovinskog dana tokom kojeg se nakratko spustila na najniže nivoe od 2003. godine, prenosi SEEbiz. Skok cijena na londonskom tržištu u petak je uslijedio nakon što je ministar energetike UAE, Suhail bin Mohammed al-Mazrouei kazao da je OPEC spreman razgovarati s ostalim izvoznicima o smanjenju proizvodnje.

“Članice OPEC-a bile su spremne da sarađuju sa ostalim proizvođačima po pitanju smanjenja”, kazao je Al-Mazrouei i dodao da je jeftina nafta već primorala proizvođače na određena smanjenja koja će pomoći da se tržište ponovo uravnoteži.

Uprkos višim cijenama nafte na londonskom i američkom tržištu, analitičari vide male šanse za članice OPEC-a i zemlje koje nisu članice tog kartela za postizanje dogovora oko zajedničke mjere.Oni prognoziraju da će se niske cijene kao posljedica prekomjerne ponude vjerovatno zadržati.

"Izjave ministra UAE da je OPEC spreman na saradnju po pitanju smanjenja proizvodnje imale su slabog efekta. Po našoj ocjeni, vjerovatnost zajedničkog odgovora na niske cijene vrlo je mala", poručili su analitičari banke ANZ.

Cijene nafte pale su više od 70 posto od sredine 2014. godine, jer proizvođači dnevno proizvode viškove od jedan do dva miliona barela sirove nafte u odnosu na potražnju, i to u vrijeme kada rast globalne privrede posustaje, predvođen usporavanjem u Kini. I dok su cijene nafte niske, volatilnost je vrlo visoka od početka godine, pa cijene unutar samo nekoliko trgovinskih dana padnu i rastu u rasponu od deset do 20 posto.

"Očekujemo da će se volatilnost cijena sirove nafte nastaviti", prognoziraju analitičari investicione banke Jefferies, dodajući da očekuju da će naftna tržišta početi uspostavljati ravnotežu u drugoj polovini godine.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela njegove referentne korpe nafte u četvrtak iznosila 25,21 dolara, što znači da je smanjena 70-ak centi u odnosu na dan ranije.