BIH

SEMIR VELIĆ OD DESETE GODINE PRATI "ROĐENE" Ponosan sam što sam dobio ime po slavnom Tuci

Donjovakufljanin jedan je od najvatrenijih navijača ekipe Veleža iz Mostara

A. VREBAC

12.2.2016

Semir Velić (26) iz Donjeg Vakufa jedan je od najvatrenijih navijača ekipe Veleža iz Mostara. Kako kaže, rođen je u porodici gdje je stvar kućnog odgoja navijati za “Rođene”. 

Amidžina ideja 

- Roditelji nisu htjeli da mi daju ime po dedi ili nekoj historijskoj ili vjerskoj ličnosti pa su na prvu prihvatili amidžinu ideju da mi daju ime po Semiru Tuci, koji je u to vrijeme igrao najljepši nogomet u regiji - rekao je Velić.

Dodaje da ga je rahmetli babo, kada je imao 10 godina, doveo u Bugojno da gleda Velež i da će taj dan vječno pamtiti.

- Dobro se sjećam da su tada navijači pjevali: "Semire, Semire, bože fudbala." Vođa navijača kupio mi je čokoladu "zelena Evropa" kad sam rekao odakle sam i kako navijam za Velež. Taj dan i taj osjećaj pamtit ću cijeli život - rekao je Velić.

On ističe da je u srednjoj školi počeo aktivno pratiti Velež sve do danas.

- Kada je Velež bio u Prvoj ligi Federacije BiH, bio sam aktivan samo kad je Velež gostovao negdje u Srednjobosanskom kantonom, a kasnije sam ih pratio gdje god sam mogao. U svojoj kolekciji imam 73 ulaznice i, naravno, ulaznicu sa prve tekme Veleža u Bugojnu - rekao je Velić.

velic-12

Mostar u srcu

Ističe da u Donjem Vakufu većina sugrađana zna da navija za Velež.

- Kad nekome kažeš da navijaš za Velež, onda te ljudi zapamte, jer većina Donjovakufljana navija ili za Želju ili za Sarajevo, ali ima i nas nekoliko “Rođenih”, koji volimo Velež. Jedna je parola vječna: "Mostar u srcu, Velež do groba", tako da se toga držim u životu - istaknuo je Velić.

Ističe da se, pored navijanjem, bavi i grafičkim dizajnom i da je radio "masu stvari i za neke poznate ličnosti i firme". 

- Posebno su mi drage nagrade, gdje je raja izabrala moje radove, a to je takmičenje za najbolji dizajn “Bosnian Kingdom Clothing” i mogu reći da sam bio i na Mundijalu u Brazilu, jer je raja izabrala moj dizajn da bude zvanična majica “BH Fanaticosa”. Danas radim dizajn za "StarMo", restoran u Oslu koji drži, naravno, veležovac. U pripremi je cover knjige koji izdaje član “BH Fanaticosa” Amir Borić, akademski slikar iz Jajca - kazao je Velić.

Facebook stranica Japija

- Na Facebooku sam nedavno pokrenuo stranicu pod nazivom Japija. Na stranici Japija objavljujem svoje radove, a u pripremi je i izložba tipografija gdje su mi inspiracija bila tekstovi sevdalinki - kazao je Velić.