GLOBUS

BRISEL EU ukida sankcije Lukašenku

Poboljšanje u oblasti ljudskih prava

Srna

12.2.2016

EU će ukinuti većinu sankcija protiv Bjelorusije, uključujući njenog predsjednika Aleksandra Lukašenka, poslije poboljšavnja stanja ljudskih prava u toj zemlji, izjavili su danas diplomatski izvori.

Unija je u oktobru suspendovala mjere zamrzavanja imovine i zabrane putovanja protiv 170 pojedinaca i tri entiteta na četiri mjeseca, nakon što je Lukašenko oslobodio iz zatvora nekoliko političkih zatvorenika, što je zahtijevao Brisel.

Izvori su rekli agenciji AFP da će ministri EU na sastanku u ponedjeljak, 22. februara, donijeti odluku o potpunom ukidanju sankcija.

Istovremeno će četiri osobe ostati na "crnoj listi" jer su umiješane u slučajeve "neriješenih nestanaka", dodali su izvori.

Dugogodišnja zabrana izvoza oružja u Bjelorusiju ostaće na snazi.

Drugi izvor rekao je da ministri spoljnih poslova zemalja EU imaju u vidu pozitivnu ulogu Bjelorusije u seriji mirovnih razgovora između Kijeva i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Unija odavno zahtijeva da Lukašenko popravi stanje ljudskih prava u svojoj zemlji, koja je nekada bila u sastavu Sovjetskog Saveza.