VIJESTI

TREBINJE Privredni Sud blokirao gradnju u Zasad polju

Tvrdnje iz Saveza za promjene

P. M.

12.2.2016

Okružni privredni sud u Trebinju donio je odluku kojom se Gradu Trebinju zabranjuje raspolaganje imovinom na području nekadašnje kasarne "Luka Vukalović", koje je Gradu Trebinju dodijeljeno kao neperspektivna vojna imovina.

Ovim povodom trebinjski Savez za promjene sazvao je vanrednu konferenciju za štampu, na kojoj je gradonačenik Trebinja Slavko Vučurević (PDP) rekao da je odluka donesena na zahtjev Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, da se ovom odlukom suda blokiraju svi najavljeni programi investitora u Zasad polju, a riječ je o klasičnom pravnom nasilju i organizovanom zločinačkom djelovanju protiv građana Trebinja.

Prema Vučurevićem riječima, cilj je da se u potpunosti blokiraju aktivnosti gradske uprave u izbornoj godini, te da nije slučajno da je rješenje doneseno 9. februara, kada je u Trebinju boravio predsjednik RS Milorad Dodik.

- Kada smo objelodanili da se za gradnju na ovom prostoru interesuju mnogi investitori koji su trebali da ulože 10 do 12 miliona eura, Okružni privredni sud, po navodnom zahtjevu EPZHiP, donosi rješenje o zabrani raspolaganja tom imovinom. Ovo je mračan prostor mračnih antitrebinjskih i antihercegovačkih snaga - naveo je Vučurević i dodao da se zahtjev eparhije odnosi na raniji zaključak Vlade RS da se dio zemljišta pomenute neperspektivne vojne imovine ustupi bez naknade Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, što nije provedeno od nadležnih ministarstava - Republičke geodetske uprave i Direkcije za imovinu.

- Ako je moglo bez naknade, ostaje pitanje zašto zaključak nije proveden od nadležnih ministarstava, Republičke geodetske uprave i Direkcije za imovinu? Zato što zakon definiše nešto drugo - da ni Republika ni Grad imovinu u javnoj svojini ne mogu predati drugom - bez javne licitacije i naknade - istakao je Vučurević i dodao da je rješenje Okružnog privrednog suda doneseno a da Gradu nije omogućeno da se izjasni po ovom pitanju, te da je za ponedjeljak, 15. februar, od 12 sati zakazao vanrednu sjednicu Skupštine grada na kojoj će biti pozvani i premijer i resorni ministar u Vladi RS, predstavnici Eparhije ZHiP te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

smail-begovic-1

Begović: Sud će odmah zakazati ročište

Predsjednik Okružnog privrednog suda Smail Begović rekao je da je Sud donio rješenje o privremenoj obustavi raspolaganjem neperspektivnom vojnom imovinom, koje Grad Trebinje može da ospori do ponedjeljka, 15 februara.

- EPZHiP je 5. februara dostavila prijedlog i zatražila mjere obezbjeđenja u kojima se kaže da je odlukom Vlade o raspodjeli neperspektivne vojne imovine, površine 13.000 kvadrata, treba da se stavi na raspolaganje EPZHiP. Sud je donio na osnovu predloga predlagača, mjere obezbjeđenja i izrekao to rješenje u kome je rekao da Grad Trebinje ima pravo da u roku od tri dana ospori ovo rješenje. Grad Trebinje će sigurno osporiti ovo rješenje i Sud će odmah zakazati ročište čim mu se ono dostavi i tu utvrditi na osnovu dokaza i jedne i druge strane da li se stvarno radi o odluci Vlade i da li je stvarno gospodin Vučurevič potpisao ovaj sporazum ili neko u njegovo ime - rekao je Begović.