LIFESTYLE

Facebook troši najviše baterije na vašem telefonu

Popularna društvena mreža je aplikacija koja skuplja najviše podataka

Autor:(D. K.)

12.2.2016

Već vam je jasno da kompanije putem aplikacija prate vaše aktivnosti i navike, kako bi vam što bolje plasirali svoj proizvod. Gmail je pionir, ali ga već dugo i ostali prate u stopu.

Dok neki vjeruju da je u pitanju još jedna teorija zavjere, Bernard Harkurt, autor knjige "Expended" koja se bavi društvenim mrežama, kaže da je Facebook lider u prikupljanju ličnih podataka sa smartphonea i računara. Dakle, to je aplikacija koja troši najviše baterije i skuplja najviše podataka.

Harkurt objašnjava i da su podaci iz aplikacije koje korisistimo dostupni ljudima iz Nacionalne agencije za sigurnost.

Naravno, ove podatke ne uzima samo Facebook, već gotovo svaka druga aplikacija instalirana na vašim uređajima, dok je pionir "krađe" ličnih podataka Gmail. On ima pristup sadržajima naših mailova, kao i datotekama koje smo nekada nekom poslali. Pojavom Google Docs, Google Drive i sličnih dodataka - budite svjesni da vaše tajne više i nisu tako tajne.

Istina je, tvrdi Harkurt da Google i Facebook žele da znaju sve o vama, kako bi vam što preciznije plasirali reklame. Također, nije tajna da ukoliko imate Facebook ili mail otvoren među tabovima, oni "kupe" sve ostale tabove, odnosno sumiraju vašu pretragu kako bi saznali šta se to vama sviđa.

Harkurt kaže da je svim gigantskim IT firmama prišla upravo NSA i pomoću informacija koje su skupili od korisnika, napravila elektronički program nadziranja PRIZMA.

Ukoliko sumnjate u ovo, on vam poručuje da nekoliko dana provedete pretražujući jednu stvar, na primjer kako da očistite cipele i nakon 48 sati će vam iskakati reklame koje vam nude rješenje.