VIJESTI

Babić u posjeti SPKD "Prosvjeta": Očuvati tradiciju i duh iskonskog Sarajeva

Predsjednicu Skupštine KS ugostio Savo Vlaški

Redakcija

12.2.2016

Predsjednik Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" Savo Vlaški zahvalio se predsjednici Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić, tokom današnje posjete ovom društvu, na sredstvima koja je donirala za održavanje VI Božićnog koncerta.

- Koncert koji je održan četvrtog januara ove godine doživio je pravi uspjeh. Trajao je više od jednog sata, a u bogat program smo uvrstili novitete koji su ga osvježili i učinili zanimljivijim, te tako svim ljubiteljima muzike omogućili maksimalno uživanje u njemu“, pojasnio je ovom prilikom Vlaški, i dodao da je koncert otvorilo Srpsko pjevačko društvo "Sloga" za koje kažu da je najstarije društvo u BiH i jedno od najstarijih na Blakanu.

Osim njega nastupili su i omladinski hor "Proleter" te vokalni ansambl „Prijatelji“.

- "Prosvjeta" je osnovana davne 1902. godine i od tada pa sve do danas nastoji očuvati kulturnu baštinu srpskog naroda. Društvo je fokusirano na likovna stvaralaštva, kapitalne izložbe koje ćemo organizirati i ove godine sa akcentom na djela slikarica. Također se bavimo izdavačkom djelatnošću, i izdajemo dvobroj časopisa 'Bosanska vila' dva puta i 'Almanah' jednom godišnje - upoznao je predsjednik Upravnog odbora ovog društva Dejan Garić predsjedateljicu Babić i naveo kako se društvo bavi stipendiranjem talentovanih i nadarenih učenika.

U prostorijama "Prosvjete" se održavaju mnogobrojne tribine, kursevi plesa i jezika koji nisu namijenjeni samo članovima ovog udruženja nego svima koji su za to zainteresirani.

- Raduje me što i danas u Sarajevu egzistira i radi društvo poput vašeg, jer se na taj način nastavlja njegova dugogodišnja tradicija multietničkog grada. Naša je dužnost i obaveza da očuvamo duh grada Sarajeva, i da ga kao takvog ostavimo u nasljedstvo mladima - istakla je predsjedateljica Babić, dodala je da u ovim novim vremenima kada se temeljne vrijednosti vrlo često zanemaruju i ne cijene, dolaskom u prostorije vašeg društva javi se osjećaj kao da boravim u oazi mira.

- Naše društvo se suočava sa problemima finansiranja i neriješenim imovinskim pitanjima. Mi imamo dva stalna izvora finansiranja koja dolaze sa federalnog i kantonalog nivoa, ali nismo zadovoljni s tim. Ogromne su razlike prilikom izdvajanja sredstava za naše društvo i druga slična njemu koja egzistiraju ovdje - kazao je Vlaški.

Predsjedateljica Babić ga je zamolila da uputi zahtjev ka Skupštini KS i Ministarstvu za sport i kulturu, kako bi se pronašli dodatni načini finansiranja, čime bi se „Prosvjeta“ izjednačila sa drugim kulturnim društvima.

- Ne želim praviti razliku među kulturnim društvima, jer je moj imperativ očuvanje tradicije - potcrtala je predsjedateljica Babić, nakon što je obišla biblioteku ovog društva i prostorije koje se nalaze na prvom spratu i uručila domaćinima prigodne poklone.