GLOBUS

Na vakcini protiv zika virusa počele raditi farmaceutske kompanije

Svjetska zdravstvena organizacija

Fena

12.2.2016

Svjetska zdravstvena organizacija danas je saopćila da bi za četiri do osam sedmica trebalo biti poznato kakva je veza između zika virusa i mikrocefalije kod novorođenčadi te povezanost zike s Guillain-Barreovim sindromom, a naučnici su već dali naslutiti da je vjerojatnost vrlo visoka, pišu agencije.

Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Ženevi zamjenica direktorice WHO-a dr. Marie-Paule Kieny rekla je da je naučnicima potrebno još četiri do osam sedmica da precizno ustanove kakva je uloga zika virusa u pojavi mikrocefalije kod novorođenčadi majki zaraženih spomenutim virusom i kakvu ulogu ima u pojavi neurološkog Guillain-Barreova sindroma kod osoba nositelja virusa nakon uboda tigrastog komarca prijenosnika.

"Još nekoliko sedmica i bit ćemo sigurni u kojoj mjeri možemo povezati virus s bolestima, no čini se da je vjerojatnost vrlo visoka", kazala je dr. Kieny.

Iako je 15 udruženja, grupa i farmaceutskih kompanija počelo raditi na vakcini protiv zike, WHO je u petak izvijestio da se početak kliničkih eksperimenata širih razmjera na ljudima ne očekuje još za godinu i po.