BIH

PDP: Mehanizmom koordinacije dodatno ojačana Republika Srpska

Press konferencija u Banjoj Luci

Fena

12.2.2016

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slaviša Marković izjavio je danas da je Republika Srpska u usvojenom mehanizmu koordinacije dobila pravni međunarodni subjektivitet, što je njeno dodatno jačanje.

- U odluci o mehanizmu koordinacije je vidljivo da se ništa ne može uraditi bez kolegija, čiji je član predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović koja je bila upoznata o svim ovim dešavanjima- rekao je Marković ističući da od funkcionera SNSD-a nisu čuli šta je to sporno u odluci o mehanizmu koordinacije.

Marković je na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon sjednice Predsjedništva BiH, rekao da su iz SNSD-a u protekla 24 sata puno toga negativnog rekli o radu Saveza za promjene i mehanizmu koordinacije, ali da im nije jasno zašto Cvijanović reaguje na mehanizam koordinacije koji je ona dogovorila s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Istakao je da je predsjednik RS-a Milorad Dodik "doživio tri jako velika poraza“, povlačenjem zakona o posebnim pravima poslanika prvog saziva Narodne skupštine RS-a, zatim odustajanjem od referenduma koji je "bombastično najavljivao“, a zatim i ponovnim vraćanjem u skupštinsku proceduru Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u.

- Dodik je govorio u Skupštini RS-a da je on politička gromada koja će provesti referendum u RS- u i da mu za to nije potrebna opozicija, ali je prethodnih dana krenuo u rikverc.To, i vraćanje Zakona o policiji ponovo u parlament, pokazuje da su Dodik i SNSD u velikom haosu- rekao je potpredsjednik PDP-a navodeći da se iz Dodikovih izjava vidi "velika nervoza, koja je kao i politikanstvo, vidljiva svaki put kada doživi politički poraz".

Odbio je da govori o hapšenju vlasnika i bivših radnika Pavlović banke iz Bijeljine, navodeći da treba pustiti pravosudne institucije da rade svoj posao.