VIJESTI

Izvršena svečana primopredaja GP Bijača

Okončana i treća faza radova

Fena

12.2.2016

Nakon završetka izgradnje treće, posljednje faze radova danas je izvršena svečana primopredaja u potpunosti završenog Graničnog prelaza (GP) Bijača.

Treću fazu radova, čime je Granični prelaz Bijača postao jedan od najmodernijih u regiji, finansirala je Europska unija iz IPA fondova u iznosu od pet miliona eura.

Tom prilikom ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je kako je današnji dan i simboličan "kada BiH predaje aplikaciju za članstvo Europskoj uniji koja je izraz, siguran sam, tom opredjeljenju da budemo dio te velike europske porodice".

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula kazao je kako je GP Bijača jedan od najmodernijih graničnih prelaza u ovom dijelu Europe, i kako trebamo biti ponosni na njega.

"Kada govorimo o ulaganjima Europske komisije u BiH, do sada je uloženo preko 52 miliona eura od čega 35 miliona na izgradnju EU graničnih prelaza, te 10 miliona na nabavku softvera prilikom ujedinjenja carinskih uprava", kazao je Džakula.

Voditelj kooperacija u delegaciji EU u BiH Melvin Asin naglasio je kako je važno da institucije na svim nivoima BiH rade na programima koji su nužni da bi BiH funkcionisala u smislu granične saradnje, pogotovu u svjetlu pristupanja BiH u Europsku uniju.

"Mislim na usklađenost BiH sa standardima EU kada je u pitanju sigurnost hrane kako bi sebi osigurala izlazak na EU tržište", kazao je Asin.