VIJESTI

Podignuta optužnica protiv 23-godišnjeg Senada Koštinca zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Siriji

Granična policija uhapsila 23-godišnjaka iz Velike Kladuše

Redakcija

12.2.2016

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv 23-godišnjeg Senada Koštića iz Velike Kladuše.

Optuženi se tereti da je osmislio plan i pribavio novčana sredstva sa ciljem da otputuje u Siriju, te da se priključi paravojnim i parapolicijskim snagama koje djeluju na području Sirije i Iraka u okviru struktura ISIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, početkom 2016. godine, otputovao u Sarajevo, te nakon toga u Podgoricu, odakle je avionom otputovao u Republiku Tursku, sa ciljem da se iz Turske ilegalno prebaci na područje Sirije, ali  je pravovremenom akcijom policijskih i sigurnosnih institucija, otkriven i spriječen u toj nakani, uhapšen od strane granične policije i organa sigurnosti Republike Turske te vraćen u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi se tereti da se pokušao pridružiti stranoj paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje izvan Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo-protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b.  Stavak 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ova optužnica predstavlja nastavak aktivnosti tužilaštva i partnerskih agencija u borbi protiv teorizma i krivičnih djela koja su povezana sa terorizmom.

Tužilaštvo će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 9 svjedoka optužbe i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijedjena Sudu BiH.