BIH

Inicijativa poslanice SBB-a Lejle Vuković omogućila majkama porodiljama 200 hiljada KM

Jednokratna novčana naknada

Autor:Am. K.

12.2.2016

Na incijativu poslanice SBB-a u Skupštini TK Lejle Vuković, Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je sredstva u iznosu od 200.000 KM koja će biti namijenjena za isplatu jednokratne novčane naknade za nezaposlene majke porodilje u Tuzlanskom kantonu.

Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom TK definirana su brojna prava majki porodilja, ali se sredstva u posljednjih nekoliko godina ne uplaćuju iz razloga nedostatka sredstava u budžetu TK, a evidentno je da je u posljednjih nekoliko godine došlo do značajnog pada nataliteta, prventstveno zbog loše ekonomske situacije.

Napominjemo da je Vlada TK u prethodnom sazivu od 2010. godine donijela Odluku da neće izvršiti isplatu nezaposlenim majkama porodiljama, te da su prema riječima ombudsmena na ovaj način direktno kršili ljudska prava majki porodilja i prava djece.

Vlada Tuzlanskog kantona je na svojoj sjednici koja je održana 9. februara ove godine donijela je danas Odluku o visini jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta koja će biti u visini od 20 posto prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2015. godine, odnosno u iznosu od 146,47 KM.