VIJESTI

Pavlović se branio šutnjom, Tužilaštvo BiH će tražiti pritvor

Završeno saslušanje

Srna

12.2.2016

U Tužilaštvu BiH završeno je saslušanje vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića (78) i službenike ove banke u Bijeljini Petra Lazića (54), Ljiljanu Garić (52) i Blagu Blagojevića (66) kojima se na teret stavljaju tri krivična djela pranje novca, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i falsifikovanje službene isprave. 

Branilac osumnjičenih advokat Miodrag Stojanović rekao je novinarima u Sarajevu da su osumnjičeni istakli da će se u ovoj fazi postupka braniti šutnjom s obzirom na to da im je Tužilaštvo stavilo na raspolaganje obimnu finansijsku dokumentaciju i preliminarne nalaze vještaka finansijske struke.

Uključena američka Ambasada

- Osumnjičeni su istakli da zadržavaju pravo da se, nakon uvida u tu dokumentaciju u vezi sa kreditom iz 2007. koji je Pavlović banka dala Miloradu Dodiku, izjasne detaljnije na navode iz osnova sumnje - dodao je Stojanović.

S obzirom na to da Pavlović ima državljanstvo SAD, rekao je advokat, o cijelom procesu bit će obaviještena američka Amabasada u Sarajevu.

- Njegovo pravo kao američkog državljanina je da Ambasada bude upoznata o cijelom procesu i da njeni predstavnici imaju uvid u vezi sa bilo kakvim eventualnim nezakonitim postupanjima - istakao je on.

Sud BiH nastavlja postupak

Advokat Stojanović je demantovao da je Pavlović jučer bio u bjekstvu.

- On je bio na službenom putu u Trebinju i sve vrijeme je bio na vezi sa predstavnicima Sipe. U svakom trenutku im je govorio gdje se nalazi tako da nema uopšte sumnje da je pokušao pobjeći. On je iz Trebinja krenuo da se javi u sjedište Sipe i zaustavljen je kod Mostara na putu prema Sarajevu, a ne u suprotnom smjeru što jasno govori da nije imao namjeru da bježi - pojasnio je Stojanović.

Tužilaštvo je najavili da će predložiti mjere pritvora, te da će to biti urađeno u toku dana, a u večernjim časovima četvoro osumnjičenih bit će predato u nadležnost Suda BiH na dalje postupanje.

Pipadnici Sipe jučer su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića (78) i službenike ove banke u Bijeljini Petra Lazića (54), Ljiljanu Garić (52) i Blagu Blagojevića (66) zbog osnova sumnje da su počinile krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi sa poslovanjem Pavlović banke.