BIH

BOSIĆ: Dodik se trudi da nas ostavi u što dubljem blatu!

Predsjednik RS-a je upravljan strahovima za ličnu budućnost

Redakcija

12.2.2016

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je Vladu Republike Srpske koja je odbacila mehanizam koordinacije usvojen u Vijeću ministara BiH i istakao da kao predsjednik Republike Srpske smatra da treba pozvati na odgovornost pojedince koji su ga prihvatili. Međutim, Bosić ne smatra da je Dodik u pravu.

"Ovakav napad na priču o mehanizmu koordinacije, ovakav smišljeni izljev laži govori da su jake snage da se ne napravi niti jedan korak naprijed, pa ni kakav je simbolički potez predaje aplikaciji EU", kazao je Bosić za N1.

On je prokomentarisao u jučerašnje hapšenje Slobodana Pavlovića, vlasika Pavlović banke preko koje je Dodik pod sumnjivim okolnostima dobio kredit za kupovinu vile na Dedinju.

"Mi smo obavijestili pravosudne organe da smo u posjedu dokumentacije koja daje naznake da se ne radi o poštenim stvarima. Na osnovu toga što je uplatio vilu u Beogradu preko Pavlović banke, Milorad Dodik je nakon godinu dana digao kredit i ponovo dobio pare od tog kredita na svoj račun. Ne znamo šta se dalje dešavalo jer to nije naš posao, ali juče smo vidjeli da je došlo do pomjeranja u tom slučaju. Ne želimo se mješati u rad pravosuđa osim što je bila naša ljudska i politička dužnost da obavjestimo pravosudne organe o materijalima koje smo posjedovali", kaže Bosić.

Dodik je u razgovoru za agenciju Srna kazao da "za Republiku Srpsku nisu problem Izetbegović, Silajdžić i Tihić, već Bosić, Ivanić i čelni ljudi Saveza za promjena".

On je istakao da Srbi moraju da shvate da "danas nije problem ni Silajdžić, ni Izetbegović, ni bilo ko, ni Tihić ranije, nego da im je problem danas Šarović i Bosić, Tadić i ta bolumenta okupljena oko Ivanića i drugih".

"Dodik u politici više koristi pljuvačne žlijezde nego mozak. Ponovo je došao u napad bijesa zbog događaja koji se dešavaju u pravosudnim organima. Republika Srpska je oštećena na razne način za stotine milione maraka. I ovo što je isplivalo u Balkan Investment banci, a kasnije i Banci Srpske, govori o razmjerama kriminala i saučesništvu institucija Republike Srpske. Nisu uradili ništa, iako su znali šta se dešava. Izvještaj na koji se svi pozivu, devizna inspekcija Republike Srpske je napisala 2013. godine. Pravosuđe koje je pod kontrolom vlasti nije ništa uradila po tom pitanju", odgovorio je Bosić.

"Dodik je čovjek koji se trudi da Republika Srpska i BiH ostavi u što dubljem blatu i spriječi bilo kakav napredak. Prema svojim neistomišljenicima izbacuje izljeve mržnje i bijesa. Dodik je dobio izbore za predsjednika Republike Srpske sa jedan posto glasova, a to je uspio uz pomoć ogromnog zapošljavanja u javnim institucijama i preduzećima na štetu interesa građana i njegovo zaklanjanje iza legimiteta i toga da on predstavlja Republiku Srpsku, a da su svi ostali izdajnici koji ne misle isto kao on će jednog dana doći na naplatu na račun Republici Srpskoj", tvrdi Bosić.

"Neću da komentarišem njegove motive. Nedavno je u sudskoj parnici protiv mene za klevetu angažovao vještaka koji je u svom nalazu rekao da Dodik ima ozbiljnih psihijatrijskih problema. Šta stoji iza ovakve politike i izljeva bijesa, ne bih se usudio reći. Ali da postoje strahovi, to je evidentno iz samog nalaza vještaka. Ako se sudbonosne političke odluke donose na osnovu ličnih strahova to može biti opasno ne samo po Republiku Srpsku, već po stabilnost u regionu", odgovorio je Bosić.

"Dodik u suštini urušava demokratske institucije Republike Srpske i to je najopasnije. On je upravljan strahovima za ličnu budućnost zbog načina na koji je vršio vlast i zbog raznih pronevjera u njegovom mandatu u Republici Srpskoj. On ponavlja najgore kvalifikacije za predstavnika opozicije, da su izdajnici bez ijednog argumenta, a svi mediji te laži prenose kao kredibilne činjenice", kazao je Mladen Bosić, lider SDS-a, u razgovoru za N1.