GLOBUS

Sirijska opozicija oprezno reagovala na objavu o "prekidu neprijateljstava"

Nakon dogovora u Minhenu

Fena

12.2.2016

Sirijska opozicija u petak je izrazila opreznu podršku "prekidu neprijateljstava" širom ratom razorene zemlje koji su velike sile dogovorile na razgovorima u Njemačkoj.

Sirijska glavna opoziciona grupa sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, Visoki pregovarački komitet, saopćila je da pozdravlja "u principu" djelimično primirje koje bi trebalo stupiti na snagu od roku od sedmice.

- Ono što želimo su djela a ne riječi - izjavio je portparola bloka, Salim al-Muslat, za dpa.

- Siti smo obećanja - kazao je.

Sporazum je objavljen u petak ujutru nakon što su se diplomati iz Međunarodne grupe za podršku Siriji, koja uključuje Sjedinjene Države i Rusiju, sastali u njemačkom gradu Minhenu.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da se primirje neće odnositi na militantne grupe Islamska država i al-Nusra front, koje su aktivne na terenu u Siriji.

Učesnici konferencije u Muenchenu također su se saglasili oko brze isporuke humanitarne pomoći za opkoljene gradove u  Siriji.

Nije bilo nikakvog zvaničnog komentara iz Damaska na sporazum iz Minhena.

Sporazum još nije imao pozitivnih posljedica na sirijskim bojnim poljima.

Sirijska vojska, podržana ruskim zračnim udarima, nastavila je u petak s velikom ofanzivom u sjevernoj pokrajini Aleppo koja je raselila desetke hiljada civila otkako je pokrenuta 1. februara.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ostvarile su značajne teritorijalne pomake protiv pobunjenika otkako je njihova saveznica Rusija započela zračnu kampanju u Siriji u septembru.

Pobunjenici su izrazili skepticizam prema sirijskom primirju.

- Ovaj režim i njegovi ruski saveznici odlučni su da unište kompletan sjever Alepa prije nego što provedu bilo kakvo primirje na terenu - izjavio je  Abu Terki, pobunjenički komandant u gradu Tel Rifaat u pokrajini Aleppo, koji je bio meta napada režimskih snaga uz rusku podršku od prošle sedmice.

Sirijski sukob započeo je kao mirni antivladini protestu u martu 2011. Otada se razvio u sveobuhvatni rat u kome je ubijeno više od 250.000 ljudi i raseljeno je više od 11 miliona,  prema procjenama UN-a.